1/44
Amsterdam – Niderlandy (dawniej Holandia)
Prawdopodobnie najbardziej ikonicznym daniem Amsterdamu jest przystawka, podawana w każdym barze: bitterballen, czyli pulpeciki w panierce. Bierze się je w palce, a przed zjedzeniem macza w musztardzie lub dowolnym innym sosie czy dipie.
2/44
Andora – Andora
Escudella to narodowa potrawa w niewielkim państwie Andora, zagubionym wśród Pirenejów. To potrawka mięsna, szczególnie chętnie jedzona zimą i w święta. Można w niej znaleźć kawałki kurczaka, jagnięciny, kiełbaski butifarra, a nawet świńskie ryje, z dodatkiem ziemniaków i kapusty.
3/44
Ateny – Grecja
Musaka to sztandarowa grecka zapiekanka z baraniną, z dodatkiem pomidorów, czosnku i cebuli, szczodrze posypana serem, często podawana z sosem beszamelowym.
4/44
Belgrad – Serbia
Ajwar to pasta warzywna, chętnie jedzona na całych Bałkanach. W Belgradzie prawdopodobnie serwuje się najlepszy ajwar w regionie, wyrabiany z papryki i bakłażanów.