Szaron na mocne serce
Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, w tym kwercetyny i kemferolu korzystnie wpływa na pracę serca. Kaki obniża poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi, a także działa przeciwzapalnie. Dzięki temu regularne spożywanie persymony pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia takie jak niewydolność serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.
Kaki na raka i cukrzycę
Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki chronią także przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory. Badanie naukowców z Japonii wykazało, że wyciąg z persymony już w ciągu 3 dni uszkadzał komórki nowotworowe i hamował ich wzrost.