5/6
Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu...
fot. lightfieldstudios/123rf.com

Szaron na mocne serce

Owoc kaki ze względu na zawartość flawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym, w tym kwercetyny i kemferolu korzystnie wpływa na pracę serca. Kaki obniża poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi, trójglicerydów oraz ciśnienia tętniczego krwi, a także działa przeciwzapalnie. Dzięki temu regularne spożywanie persymony pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia takie jak niewydolność serca, miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu.

6/6
Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki...
fot. simpson33/123rf.com

Kaki na raka i cukrzycę

Dzięki zawartości antyoksydantów i polifenoli owoce kaki chronią także przed rozwojem chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory. Badanie naukowców z Japonii wykazało, że wyciąg z persymony już w ciągu 3 dni uszkadzał komórki nowotworowe i hamował ich wzrost.

Zobacz również

Gwiazdy przybywają do Cannes. Są i polskie akcenty

Gwiazdy przybywają do Cannes. Są i polskie akcenty

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Polecamy

Joanna Scheuring-Wielgus w Koninie

Joanna Scheuring-Wielgus w Koninie

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA