Orientalny owoc dla urody, wzroku i na mocne serce. Sięgaj po niego właśnie teraz. Zobacz, dlaczego warto i jak jeść owoc kaki
Owoc kaki jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Sprawdź w galerii, dlaczego warto po niego sięgać częściej.
Kaki odmładza i dba o urodę
Zawarte w owocu antyoksydanty takie jak polifenole, karetonoidy i witamina C likwidują wolne rodniki, które są przyczyną stresu oksydacyjnego. Dzięki temu wspomagają regenerację komórek i opóźniają procesy starzenia się organizmu, dzięki czemu skóra jest bardziej elastyczna, jędrna i promienna, a zmarszczki mniej widoczne.
Składniki mineralne zawarte w owocach takiej jak wapń, fosfor i potas, wzmacniają kości, wpływają również na kondycję włosów i paznokci. Wyciągi z owoców kaki można także znaleźć w kosmetykach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.
Persymona na dobry wzrok
Znajdujące się w kaki luteina i zeaksantyna chronią plamkę żółtą przed uszkodzeniami i zwyrodnieniem. Dzięki temu pozwalają na utrzymanie prawidłowej ostrości wzroku. Chronią także oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV oraz szkodliwym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu również wzrok wraz z wiekiem wolniej się starzeje.
Owoc kaki na trawienie i odchudzanie
Przeciwutleniacze wraz z zawartym w persymonie błonnikiem działają także detoksykująco, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, dzięki czemu wspierają pracę wątroby. W owocach kaki występują również duże ilości pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit, dzięki czemu ułatwiają wypróżnianie i zapobiegają zaparciom. Pozostawiają także uczucie sytości na dłużej co zapobiega zbyt częstemu sięganiu po przekąski pomiędzy posiłkami. Dzięki temu wpływają na redukcję tkanki tłuszczowej i pomagają utrzymać szczupłą sylwetkę.