89 z 188
Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej...
fot. GIS

Wykrycie bakterii Salmonella w chałwie sezamowej

Zagrożenie
W wyniku dalszych działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniami publicznymi z dnia 03.01.2024 r. oraz z dnia 15.01.2024 r. wykryto obecność Salmonella również w innych partiach produktów i surowców wyprodukowanych przez podmiot Elis Ali Eski. W trakcie kontroli urzędowej stwierdzono, że w zakładzie produkcyjnym doszło do rażących uchybień sanitarnych. W związku z tym uznano, że producent nie był w stanie zapewnić bezpieczeństwa produktów wprowadzanych do obrotu, a tym samym konieczne jest wycofanie wszystkich produktów bez względu na numer partii, oznakowanych datami minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed 09.07.2025” oraz datami wcześniejszymi.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom



Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kartuzach zakazał dalszego prowadzenia produkcji środków spożywczych w zakładzie Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom do czasu przywrócenia kontroli nad bezpieczeństwem żywności, nakazał wycofanie wszystkich produktów z rynku oraz ich zniszczenie.

Producent „Elis” Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom podjął działania zmierzające do wycofania produktów z obrotu.

Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie produkty, nie powinni ich spożywać.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.

90 z 188
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w...
fot. GIS

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że w związku z informacją otrzymaną od klienta o obecności fragmentu szkła w produkcie, firma STOCK Polska Sp. z o.o. postanowiła wycofać określone poniżej partie produktu Lubelska Cytrynówka 28% 100 ml.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Lubelska Cytrynówka 28% 100 ml
Numery partii: od L19922010915 do L19922011000
Producent: STOCK Polska Sp. z o.o., ul. Spółdzielcza 6, 20-402 Lublin.

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Po otrzymaniu informacji spółka STOCK Polska Sp. z o.o. przeprowadziła pilne postępowanie wyjaśniające, w wyniku którego Zarząd spółki podjął decyzję o natychmiastowym wycofaniu z rynku produktu pochodzącego z przedmiotowej partii.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktu.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.

91 z 188
Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych...
fot. GIS

Wysoki poziom akryloamidu w partii chipsów warzywnych

Zagrożenie
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktów
Produkt: Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g

Numer partii: B 277 090784

Data minimalnej trwałości: 04.05.2024

Producent: Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy

Dystrybutor w Polsce: Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Firma Eko-Wital Sp. z o.o. rozpoczęła proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu.

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać partii produktu określonego w tym komunikacie.

92 z 188
Wykrycie bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy...
fot. GIS

Wykrycie bakterii Salmonella w dwóch partiach chałwy sezamowej

Zagrożenie:
W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym z dnia 03.01.2024 r. ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności Salmonella spp.

W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.

Spożycie tych produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:
Producent: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom

Nazwa produktu: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g

Numer partii: 12.10/1K


Data minimalnej trwałości: 12.04.2025

Pozostało jeszcze 95 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oprawa przed półfinałem Ligi Mistrzów. W Anglii też potrafią czasem zadymić

O TYM SIĘ MÓWI
Oprawa przed półfinałem Ligi Mistrzów. W Anglii też potrafią czasem zadymić

Tragedia w szpitalu. Nie żyje Tomasz Solecki, lekarz zaatakowany przez nożownika

NOWE FAKTY
Tragedia w szpitalu. Nie żyje Tomasz Solecki, lekarz zaatakowany przez nożownika

Cudzoziemiec utknął w szybie wentylacyjnym. Uratowali go strażacy, zatrzymała policja

Cudzoziemiec utknął w szybie wentylacyjnym. Uratowali go strażacy, zatrzymała policja

Zobacz również

Barcelona pod ostrzałem. Dlaczego piłkarze Barcy mają zabandażowane nadgarstki?

Barcelona pod ostrzałem. Dlaczego piłkarze Barcy mają zabandażowane nadgarstki?

Tragedia w szpitalu. Nie żyje Tomasz Solecki, lekarz zaatakowany przez nożownika

NOWE FAKTY
Tragedia w szpitalu. Nie żyje Tomasz Solecki, lekarz zaatakowany przez nożownika