137 z 199
Niebezpieczna łopatka do gotowania...
fot. GIS

Niebezpieczna łopatka do gotowania

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Łopatka do gotowania, KMT Style

Numer partii: 2406664

Kod kreskowy: 8 435632 066643

Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., ul. Wygoda 62, 43-608 Jaworzno, ul. Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Spółka KUOMAO TRADE Poland poinformowała o niezwłocznym wdrożeniu procedury wycofania ww. produktu z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

138 z 199
Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu...
fot. GIS

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu łyżka do spaghetti

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością określonego poniżej.

Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: Łyżka do spaghetti, KMT Style

Numer partii: 5403512

Kod kreskowy: 8435545735124

Dystrybutor: KUOMAO TRADE Poland, Sp. z o.o., Wesoła 3, 05-552 Wólka Kosowska

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Przedsiębiorca niezwłocznie wdroży procedurę wycofania ww. produktu z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

139 z 199
31.05.2023 r. na stronie internetowej GIS oraz w mediach...
fot. GIS

31.05.2023 r. na stronie internetowej GIS oraz w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd opublikowano ostrzeżenie publiczne dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

140 z 199
W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie...
fot. GIS

W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie Jaja Królewskie (opakowanie na zdjęciu), najlepiej spożyć przed: 18.06.2023, kod na skorupkach 3PL14371391 podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem. Szczegółowe informacje poniżej.

Zagrożenie:
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości

Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023

Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391

Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.

W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.

Pozostało jeszcze 58 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

W Pałacu Prezydenckim spotkanie Dudy i Nawrockiego. "Niech żyje Polska!"

AKTUALIZACJA
W Pałacu Prezydenckim spotkanie Dudy i Nawrockiego. "Niech żyje Polska!"

Dobry komiks na wakacje? To najciekawsze, przedwakacyjne premiery

Dobry komiks na wakacje? To najciekawsze, przedwakacyjne premiery

10 pomysłów na salon. Tak wnętrze urządziła sztuczna inteligencja

10 pomysłów na salon. Tak wnętrze urządziła sztuczna inteligencja

Zobacz również

W Pałacu Prezydenckim spotkanie Dudy i Nawrockiego. "Niech żyje Polska!"

AKTUALIZACJA
W Pałacu Prezydenckim spotkanie Dudy i Nawrockiego. "Niech żyje Polska!"

Nowa gra Mass Effect już w przedsprzedaży! To dopiero zaskoczenie

Nowa gra Mass Effect już w przedsprzedaży! To dopiero zaskoczenie