
Wysoki poziom pozostałości pestycydu - glufosynatu w partii fasolki Adzuki, pochodzącej z Argentyny
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu - glufosynatu w określonej partii fasolki Adzuki.
Na podstawie oceny ryzyka przeprowadzonej przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy należy uznać, że spożycie produktu może wiązać się z zagrożeniem dla zdrowia ludzi.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: FASOLKA ADZUKI, marki GEEN ESSENCE; opakowania 1kg i 500g
Numer partii/ najlepiej spożyć przed końcem: 06.2025
Data ważności jest jednocześnie numerem partii
Kraj pochodzenia: Argentyna
Dystrybutor: Green Essence Sp. z o.o., ul. Poznańska 20, 74-200 Pyrzyce
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Green Essence Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu powiadomiła odbiorców oraz uruchomiła procedurę wycofania produktu z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 14.06.2024

Wykrycie Listeria monocytogenes w suszonym wyrobie z mięsa wieprzowego, wyprodukowanym w Chorwacji
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego określonej poniżej.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące wycofywanej partii:
Nazwa produktu: Pečenica, 90 g, marki DOBRO
Numer partii: 24-00807
Data minimalnej trwałości: 03/08/2024
Producent: ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły wycofywanie produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 3.06.2024

Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w mące z ziarna z ciecierzycy
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Mąka z cieciorki, Melvit, 1 kg
Numer partii: 240206/106
Data minimalnej trwałości: 05.02.2025
Producent: MELVIT S.A., ul. Grójecka 194/91, 02-390 Warszawa
Zakład produkcyjny: Nowowiejska 35, 07-410 Olszewo-Borki, Kruki
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Melvit S.A. bezpośrednio po otrzymaniu informacji o niezgodności dotyczącym wskazanej partii mąki podjęła działa związane z wycofaniem produktu ze sprzedaży przy pełnej współpracy z organem urzędowej kontroli, który prowadzi postępowanie wyjaśniające i monitorujące wycofanie produktu z rynku.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 24.05.2024

Stwierdzenie niedeklarowanego białka soi w produkcie pn. Mąka z ciecierzycy
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g
Numer partii: 347/01/24
Data minimalnej trwałości: 12.2024
Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 15.05.2024