Dieta wegańska nie jest dietą odchudzającą, ale niektórym łatwiej utrzymać na niej wagę lub zrzucić kilka kilogramów.
Wegańskie nie znaczy automatycznie zdrowe. Frytki,solone orzeszki czy chipsy choć wegańskie, nie służą zdrowiu i figurze
Wegańskie ciasta to często wyroby na bazie kaszy jaglanej i nerkowców. Przygotowanie ciasta przypominającego lekki sernik wymaga jednak nieco zachodu. Można jednak pokusić się o mniej pracochłonne rozwiązania - na przykład bezy.
Wegańskie bezy powstają z aguafaby czyli wody po cieciorce w puszce.
Przygotowanie jest bardzo proste:
1. Ok. 150 ml aguafaby (tyle jest w jednej typowej puszce cicierzycy) ubijamy mikserem na sztywną pianę (ubija się nieco dłużej niż białka)
2. Po łyżce, cały czas ubijając dodajemy cukier puder lub cukier do wypieków - łącznie ok. 180 gram
3. Gdy piana jest gładka i lśniąca wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papiere,. Pieczemy 100- 110 minut w piekarniku rozgrzanym do 110 stopni .
Bezy są gotowe, gdy się nie kleją i łatwo odchodzą od papieru