Warzywna kanapka z razowego pieczywa i awokado - doskonały wybór na wartościowe, sycące śniadanie
Dojrzałe awokado świetnie nadaje się jako baza do przygotowania zdrowych deserów.
1. Miąższ z dojrzałego dużego awokado miksujemy z dwoma dojrzałymi bananami
2. Dodajemy łyżkę miodu (może być też syrop klonowy, syrop z agawy lub cukier) i miksujemy ponownie
3. Dodajemy 2 łyżki ciemnego kakao.
4. Można dodać pokruszone orzechy lub czekoladę, podajemy sam lub z owocami
Czekolada i bakalie to pyszne połączenie. Wegańskie ciasta, choć nie zawierają jajek i mleka także mogą pójść w biodra
Cieciorka to baza humusu, ale dobrze sprawdza się także w zupach lub jako składnik sałatek. Wodę po konserwowanej warto zostawić - można wykorzystać ją wszędzie tam, gdzie w tradycyjnej kuchni wykorzystuje się jaja (także do zrobienia majonezu)
1 łyżka stołowa odpowiada 1 żółtku
2 łyżki to odpowiednik 1 białka
3 łyżki zastępują całe jajko