5/15
Pierogi można z łatwością przygotować ciasto bez jajek – w...
fot. dar1930/123RF

Pierogi

Pierogi można z łatwością przygotować ciasto bez jajek – w takim przepisie niezbędna jest gorąca woda. Na 0,5 kg mąki pszennej typu 500 potrzebne jest 250 ml takiej wody, 50 ml oleju i 1/2 łyżeczki soli. Farsz można przygotować w rozmaitych wersjach bezmięsnych, a do polania pierogów użyć cebuli smażonej na oleju rzepakowym lub oliwie.

6/15
Swojego wegańskiego odpowiednika doczekały się nawet śledzie...
fot. fanfo/123RF

Śledzie

Swojego wegańskiego odpowiednika doczekały się nawet śledzie z cebulą. Zastępują je pokrojone na kawałki kapelusze boczniaków, które należy podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty na stronę, a do przyprawiania dodać dla smaku sproszkowane lub rozdrobnione glony nori. Ważne, żeby grzybów nie obracać, mieszać, ani w ogóle nie dotykać podczas smażenia.

Soloną rybę stosowaną tradycyjnie w daniach wigilijnych można też zastąpić plastrami pieczarek marynowanymi w przyprawach, i uzupełnione o dodatki jak w oryginale. Jeśli danie przewiduje użycie śmietany z mleka, można użyć produktu z roślin – najczęściej na bazie oleju kokosowego albo soi.

7/15
W przeciwieństwie do wigilijnej kapusty, która tradycyjnie...
fot. wawritto/123RF

Bigos i dania z kapusty

W przeciwieństwie do wigilijnej kapusty, która tradycyjnie jest daniem postnym, w świątecznych wersjach bigosu pojawiają się kiełbasy i wędliny. Wybór wegańskich odpowiedników tych produktów jest całkiem spory – polecamy zwłaszcza suche „kiełbasy” z białka pszennego w osłonkach, kiełbaski sojowe czy nawet zwykłe roślinne parówki, np. o smaku wędzonym.

Szczególnie polecamy bezglutenowe kabanosy na bazie białka sojowego (choć lepiej w wersji bez ziaren), które nadają się do długiego duszenia. Z produktów bardziej naturalnych polecane podsmażone kawałki tofu lub tempehu. Do gotowania nie nadają się natomiast delikatne, żelowe wędliny w plastrach.

8/15
Smakowite wypieki warto nadziać kapustą z grzybami lub...
fot. teresaterra/123RF

Paszteciki i krokiety

Smakowite wypieki warto nadziać kapustą z grzybami lub grochem, farszem pieczarkowym z grzybami leśnymi, nadzieniem z soczewicy czy zmielonego wędzonego albo marynowanego tofu ze smażoną cebulą i np. warzywami korzeniowymi. Natomiast w cieście kruchym na paszteciki trzeba zastąpić masło miękką margaryną (bez dodatku mleka w składzie). Aby przygotować je bez jajek, należy trzymać się proporcji, według której mąki powinno być dokładnie dwa razy więcej niż tłuszczu, a cukier trzeba dodać w postaci pudru. W wypiekach drożdżowych wymagających dodatku mleka można zastąpić je jednym z wielu rodzajów napojów roślinnych.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.

Polecamy

Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking

Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

Zobacz również

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni

Karetka na sygnale zderzyła się z autem. Są ranni