Tosty hawajskie
Liczba porcji: 2 tosty.
Czas przygotowania: 3 minuty.
Składniki:
4 kromki chleba tostowego,
4 plastry sera żółtego o wyrazistym smaku,
2 plastry ananasa świeżego lub z puszki,
2 plastry szynki.
Przygotowanie:
Na kromkach chleba należy położyć szynkę, następnie ser i na koniec ananasa.
Oba tosty należy przykryć drugą kromką chleba i włożyć do rozgrzanego opiekacza.
Tosty hawajskie należy zapiekać do momentu aż będą złote z wierzchu.
Gotowe tosty hawajskie można podawać z ketchupem.
Tosty francuskie
Porcja na 1 osobę.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
2 kromki lekko czerstwego chleba,
2 jajka,
100 ml mleka,
1 łyżeczka cukru,
3 g świeżo mielonej gałki muszkatołowej,
3 g mielonego cynamonu,
1 łyżka masła.
Przygotowanie:
W dużym naczyniu należy wymieszać jajka, mleko, cukier, gałkę muszkatołową i cynamon.
Następnie na patelni należy rozgrzać masło.
Czerstwy chleb należy moczyć w płynie mleczno-jajecznym, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe tosty francuskie można polać płynnym miodem, polać sokiem wyciśniętym z pomarańczy lub cytryny.
Na koniec można posypać je cukrem pudrem. Takie tosty francuskie świetnie smakują podane z truskawkami lub brzoskwiniami.
Tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Porcja dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
20 g liści szpinaku,
4 kromki chleba tostowego,
4 plastry mozzarelli,
2 połówki suszonych pomidorów z zalewy.
Przygotowanie:
Na kromkach chleba tostowego należy ułożyć liście szpinaku, mozzarellę, suszone pomidory i zamknąć od góry drugą kromką.
Obie kanapki należy wstawić do rozgrzanego opiekacza do kanapek.
Zapiekać aż do momentu rozpuszczenia sera i nabrania złotobrązowego koloru kromek.
Gotowe tosty ze szpinakiem świetnie smakują z sosem czosnkowym.
Croque madame
Przepis na 1 porcję
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
2 kromki chleba na zakwasie,
1 łyżka sosu beszamel,
70 g sera gruyère,
1 jajko,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Na początku kromkę chleba posmaruj sosem beszamel.
Na drugiej kromce chleba połóż starty ser na grubych oczkach.
Zakryj kromkę z serem, drugą kromką. Strona posmarowana beszamelem powinna być wewnątrz nadzienia.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i połóż kanapkę. Na drugiej patelni usmaż jajko.
Na obsmażonej grzance na złoty kolor połóż jajko sadzone i posyp szczypiorkiem.
Kanapka croque madame jest gotowa do podania.