Croque madame
Tosty z serem, pieczonym drobiem i warzywami mogą być pożywną przekąską na lekki lunch. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby poznać przepisy na różne rodzaje tostów, m.in. hawajskie, francuskie i Croque Mademoiselle.
Tost z warzywami
Croque monsieur – przepis na kanapkę po francusku
Przepis na 1 porcję.
Czas przygotowania: 10 minut.
Składniki:
2 kromki chleba (najlepiej na zakwasie),
1 łyżka beszamelu,
70 g sera gruyère,
2 plastry szynki,
1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Na początku kromkę chleba posmaruj beszamelem.
Na drugiej kromce chleba połóż plastry szynki i rozłóż starty ser na grubych oczkach.
Zakryj kromkę z szynką i serem drugą kromką. Strona posmarowana beszamelem powinna być wewnątrz nadzienia.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i połóż kanapkę. Croque monsieur smaż z obu stron, aż uzyskasz złoty kolor.
Kanapka croque monsieur jest gotowa do podania.
Croque mademoiselle - tost z grillowaną cukinią
Przepis na 1 porcję.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
2 kromki chleba na zakwasie,
1 łyżka sosu beszamel,
70 g sera gruyère,
50 g zgrillowanych plastrów cukinii,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 jajko,
1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Kromkę chleba posmaruj sosem beszamel.
Na drugiej kromce chleba połóż starty ser gruyère na grubych oczkach i włóż plastry grillowanej cukinii.
Zakryj kromkę z serem, drugą kromką. Strona posmarowana beszamelem powinna być wewnątrz nadzienia.
Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i połóż kanapkę. Na drugiej patelni przygotuj jajko sadzone.
Na obsmażonej grzance na złoty kolor połóż jajko sadzone i posyp szczypiorkiem.
Kanapka croque mademoiselle jest gotowa do podania.