To zawiera najzdrowsza sałatka – soja
Nasiona soi to najlepszy pod względem odżywczym rodzaj nasion strączkowych i najbogatsze źródło wartościowego roślinnego białka. Obfituje w związki mineralne oraz poprawiające gospodarkę metaboliczną i hormonalną. Jeśli nie są modyfikowane genetycznie, można jeść je codziennie. Bezpieczna jest większość produktów soi w Polsce, a do sałatek polecane są również naturalne przetwory, takie jak tofu i tempeh.
To zawiera najzdrowsza sałatka – bataty
To warzywo nie jest spokrewnione z ziemniakiem, ale z powodzeniem go zastępuje, zapewniając bogactwo związków karotenowych i potasu. Słodkie ziemniaki (bataty) są do kupienia zwłaszcza zimą m.in. w popularnych dyskontach. Pieczone bataty w kostkach czy plasterkach nie tylko pasują do zdrowej sałatki, ale też podbijają jej smak, bo są słodkie.
To zawiera najzdrowsza sałatka – mak
Nasiona maku to niedoceniane źródło składników mineralnych, głównie wapnia, witamin z grupy B i zdrowych kwasów tłuszczowych, a także białka i błonnika. Przed jedzeniem warto lekko rozdrobnić porcję np. w moździerzu, by zwiększyć strawność ziaren. Można posypać nim sałatkę, dodać do sosu, a także używać w innych daniach.
To zawiera najzdrowsza sałatka – orzechy ziemne
Orzechy ziemne czy arachidowe to nasiona roślin strączkowych, które mają ich zalety, ale pod względem składu są zbliżone do orzechów z drzew. To bogactwo białka, zdrowych tłuszczów, związków mineralnych, witamin B i E czy substancji wspomagających gospodarkę tłuszczową w organizmie. W sałatce można jeść orzechy świeże i prażone, albo przygotować sos na bazie masła orzechowego, czyli zmiksowanych fistaszków.