1/5
Składniki:...
fot. Piotr Smolinski

Pierniki Karola Okrasy

Składniki:
-masło – 100 g
-mąka pszenna – 450 g
-soda oczyszczona – 1 łyżeczka
-cukier puder – 80 g
-kakao – 1 łyżka
-przyprawa do piernika – 1 łyżka
-jaja – 2 szt.
-miód wielokwiatowy – 3-5 łyżki

Przygotowanie

Masło rozpuścić w garnku i ostudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie wymieszać.

Wbić jajka, dodać ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).

Ciasto podzielić na dwie części. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wyciąć pierniczki o różnych kształtach.

Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec ok. 10 minut. Upieczone pierniczki wystudzić.

Źródło: kuchnialidla.pl

2/5
Piernik staropolski Magdy Gessler...
fot. Sylwia Dabrowa

Piernik Magdy Gessler

Piernik staropolski Magdy Gessler

Składniki:
-2 szklanki mąki
-1 szklanka miodu
-1/2 kostki margaryny
-6 jajek
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka cynamonu
-1 szklanka śmietany
-1 opakowanie przyprawy do piernika
-1 szklanka cukru

Przygotowanie

Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
Potem wlać śmietanę i zagotować.
Gdy płyn całkowicie ostygnie, dodać żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
Wylać ciasto na prostokątną blachę i piec około godzinę.

Źródło: kulinarni.tvn.pl

3/5
Składniki:...
fot. Piotr Smolinski

Pierniczki Ani Starmach

Składniki:
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Bardzo miękkie masło wymieszać na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodać proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową.

Ciasto szybko zagnieść i wsadzić do lodówki na min. 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki).
Wykrawać pierniczki.

Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 10-12 minut.

Źródło: aniastarmach.pl

4/5
Składniki:...
fot. Sylwia Dabrowa

Fit piernik Darii Ładochy

Składniki:


- 130 g oleju kokosowego
- 130 g miodu
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki migdałowej lub mielonych migdałów
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szkl. posiekanych orzechów
- 2 jajka
- garść suszonych śliwek
- ciemna czekolada
- ⅓ szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie

Wszystkie przyprawy utłuc w moździerzu. W małym rondelku rozpuścić masło z miodem i dodać ksylitol wraz z przyprawą do piernika.

Następnie dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać dokładnie łyżką lub rózgą. Dodać mleko, jogurt i orzechy, wymieszać. Na sam koniec dodać jajka.

Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 175 stopni. Wylać masę do foremki i powtykać śliwki. Piec około 45 minut do suchego patyczka.

Polewa

Połamaną czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej lub w garnuszku o grubym dnie wraz z tłustą częścią mleka kokosowego. Mieszać aż całość się rozpuści a składniki połączą w gładką masę. Polać upieczony piernik polewą.

Źródło: dziendobry.tvn.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Górnik pokonał Raków i wyprzedził go w tabeli! Co za babol Kuciaka

Górnik pokonał Raków i wyprzedził go w tabeli! Co za babol Kuciaka

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Zobacz również

Archeolodzy odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Archeolodzy odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Policja otoczyła konsulat Iranu. Mężczyzna groził detonacją bomby! Został zatrzymany

AKTUALIZACJA
Policja otoczyła konsulat Iranu. Mężczyzna groził detonacją bomby! Został zatrzymany