Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?
Nazywane „czarnymi malinami” jeżyny zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych i witamin. Sprawdź w galerii, dlaczego warto je jeść.
Jeżyny usprawniają trawienie
Dzięki zawartości pektyn, czyli błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie, jeżyny wspomagają trawienie, regulują rytm wypróżnień i dzięki temu zapobiegają zaparciom oraz łagodzą wzdęcia i bóle brzucha.
Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.
Jeżyny wspomagają odchudzanie
Błonnik oczyszcza również organizm z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, a także zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu regularne jedzenie jeżyn jako przekąski zapobiega podjadaniu innych niezdrowych produktów i tym samym pozwala na redukcję masy ciała. Dodatkowo jeżyny są niskokaloryczne więc możesz sięgać po nie bez obaw nawet jeśli jesteś na diecie odchudzającej.