Tego nie trzymaj w lodówce
Często uważamy, że dzięki przechowywaniu w lodówce żywność będzie dłużej świeża i smaczna. Po części to prawda, jednak pewne produkty nie powinny być przechowywane w lodówce. Niektóre szybciej dojrzeją i szybciej się zepsują, inne stracą swoje właściwości, jeszcze inne spowodują, że pozostałe produkty z lodówki szybciej się zepsują. To strata pieniędzy i produktów.
Sprawdź, których produktów i dlaczego nie należy przechowywać w lodówce.
Miód
Miód szybko stwardnieje, gdy będzie w lodówce.
Pieczywo
Przechowywane w lodówce pieczywo bardzo szybko robi się czerstwe - twardnieje, może też spleśnieć. Co innego mrożenie - to świetny sposób na przechowanie nadmiaru pieczywa.
Egzotyczne owoce
Owoce takie jak banany, mango, cytrusy (cytryny i pomarańcze), kiwi, papaja, ananasy trzymaj poza lodówką. W chłodziarce nie będą mogły w prawidłowy sposób dojrzeć i osiągnąć pełni smaku.
Zwłaszcza awokado źle znosi przechowywanie w lodówce - może tego nie być po nim widać, jednak staje się twarde, a po wyjęciu z lodówki szybko stanie się papkowate, zamiast dojrzeć.