1/12
Wakacje to czas, w którym nie powinniśmy tracić czujności...
fot. famveldman/123RF

Na te zagrożenia trzeba uważać w czasie wakacji

Wakacje to czas, w którym nie powinniśmy tracić czujności zarówno w kwestii spędzania wolnego czasu, jak i tego po co sięgamy do jedzenia i picia. Brak zachowania odpowiedniej ostrożności może skutkować groźnymi dla zdrowia konsekwencjami. Aby je poznać przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Szok termiczny, nazywany również szokiem cieplnym, jest...
fot. pixabay.com

Niebezpieczny szok termiczny

Szok termiczny, nazywany również szokiem cieplnym, jest jednym z podstawowych zagrożeń podczas upałów. Może dojść do niego po nagłym kontakcie rozgrzanego ciała z zimną wodą. Konsekwencją takiego zachowania jest nagły spadek temperatury ciała, a w dalszej kolejności – zaburzenia krążenia i oddychania.

Wyróżnia się kilka czynników, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia szoku termicznego. Są to w szczególności: miesiączka, spożywanie alkoholu i przemęczenie. W celu zminimalizowania tego ryzyka należy zanurzać się w wodzie stopniowo – zaczynając od kostek. Dodatkowo należy unikać kąpieli po alkoholu, w trakcie miesiączki, a także wówczas, gdy jesteśmy wyczerpani.

3/12
Według statystyk policyjnych w 2021 r. w Polsce odnotowano...
fot. pixabay.com

Śmiertelne skutki wypoczynku nad wodą

Według statystyk policyjnych w 2021 r. w Polsce odnotowano 408 przypadków utonięć, z czego zaledwie 40 to kobiety. Najwięcej ofiar śmiertelnych letnich kąpieli miało powyżej 50. lat (208 osób). Wśród przyczyn utonięć podaje się m.in. alkohol (78 osób), kąpiel w miejscu niestrzeżonym (61 osób), kąpiel w miejscu zabronionym (28 osób), a także brak ostrożności podczas łowienia ryb (30 osób).

4/12
W okresie wakacyjnym obserwuje się wzrost zachorowań na...
fot. pixabay.com

Salmonella ukryta w lodach i ciastkach z kremem

W okresie wakacyjnym obserwuje się wzrost zachorowań na salmonellozę – chorobę wywoływaną przez pałeczki Salmonelli. Źródłem infekcji są w głównej mierze produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym przede wszystkim mięso i jajka. W lecie do zakażenia Salmonellą najczęściej dochodzi w wyniku spożycia rozmrożonych i ponownie zamrożonych lodów. Znane są również przypadki zachorowań na skutek zjedzenia niewłaściwie przechowywanego kremu do ciasta.

W celu zapobiegania wystąpienia salmonellozy należy unikać spożywania żywności niewiadomego pochodzenia. Dodatkowo należy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej, czyli przede wszystkim myć ręce przed każdym posiłkiem.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.

Polecamy

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Mercedes Klasa E 300e 4MATIC 313 KM. Test, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Runął strop w przedwojennej willi. Pod gruzami może znajdować się człowiek

Runął strop w przedwojennej willi. Pod gruzami może znajdować się człowiek

Hit w Portugalii. Sporting uratował remis z Porto

Hit w Portugalii. Sporting uratował remis z Porto

Zobacz również

„Najpiękniejsza dziewczyna, jaką kiedykolwiek widziałeś”. Szczęściarz Chiesa ZDJĘCIA

„Najpiękniejsza dziewczyna, jaką kiedykolwiek widziałeś”. Szczęściarz Chiesa ZDJĘCIA

Runął strop w przedwojennej willi. Pod gruzami może znajdować się człowiek

Runął strop w przedwojennej willi. Pod gruzami może znajdować się człowiek