Produkty bogate w tłuszcze omega-6
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje zarówno tłuszczów omega-6, jak i omega-3. Jednak zachodnie diety są zazwyczaj bogate w tłuszcze omega-6, a ubogie w omega-3. Właśnie ten brak równowagi został powiązany ze zwiększonym ryzykiem chorób i prawdopodobnie nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. Potrzebne są jednak dalsze badania, by zrozumieć skomplikowany związek między tłuszczami omega-6 i omega-3.
Naukowcy zalecają zachowanie zdrowej równowagi między nimi, która powinna wynosić od 1:1 do 4:1. Oznacza to spożywanie większej ilości produktów bogatych w kwasy omega-3, (m.in. łosoś, orzechy włoskie, nasiona chia), a mniejszej tych bogatych w kwasy omega-6 (takich jak olej rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany i sojowy).
Fast food
Fast food wiążę się z wieloma negatywnymi skutkami dla zdrowia. Zbyt częste spożywanie tego typu jedzenia może również negatywnie wpływać na układ odpornościowy.
Jeżeli dieta jest bogata w fast foody i wysoko przetworzoną żywność, może to wywoływać stany zapalne, zwiększać przepuszczalność jelit i powodować brak równowagi bakteryjnej w jelitach, co w konsekwencji może negatywnie wpływać na zdrowie układu odpornościowego. Wskazane jest ograniczenie spożycia fast foodów do minimum.
Słone przekąski i dania
Dieta o wysokiej zawartości soli może wywoływać stany zapalne tkanek i zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych. Dlatego też słona żywność (np. chipsy, fast foody, mrożone dania) może osłabiać odpowiedź immunologiczną organizmu.
Sól może hamować normalne funkcje odpornościowe, zmieniać bakterie jelitowe, tłumić odpowiedź przeciwzapalną, a także promować wytwarzanie komórek odpornościowych, doprowadzając do chorób autoimmunologicznych.
Spożywanie zbyt dużej ilości soli pogarsza też już istniejące choroby autoimmunologiczne, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dlatego też zalecane jest zmniejszenie spożycia soli kuchennej i żywności o wysokiej zawartości soli, co może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Alkohol
Alkohol może wpływać na różnorodność zdrowych bakterii w jelitach i przyczyniać się do mniej funkcjonalnej bariery jelitowej, co oznacza, że mogą się przez nią przedostać patogeny.
Nadmierne spożycie alkoholu może również hamować zdolność adaptacyjnego układu odpornościowego oraz może uniemożliwić dobry sen, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.