1/8
Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w...
fot. simonapilolla/Getty Images

Oto 7 produktów, które osłabiają odporność

Dieta, która jest uboga w składniki odżywcze i bogata w przetworzoną żywność, osłabia odporność. Zobacz 7 najgorszych produktów dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, by nie chorować.

2/8
Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku...
fot. stockking/freepik

Słodycze i słodkie napoje

Dieta obfitująca w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych (m.in. choroby wieńcowej serca i cukrzycy typu 2), a także ograniczać zdolność układu odpornościowego do zwalczania chorób. Co więcej, wykazano, że wysoki poziom cukru we krwi może zaburzać funkcjonowanie bariery jelitowej i zaburzać równowagę bakterii jelitowych, co może zmieniać odpowiedź immunologiczną i zwiększać podatność organizmu na infekcje.

Ograniczenie spożycia żywności i napojów o wysokiej zawartości dodanego cukru (ciast, lodów, słodyczy i słodkich napojów) może poprawić ogólny stan zdrowia i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy.

3/8
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

4/8
Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe...
fot. freepik

Przetworzone i zwęglone mięso

Przetworzone i zwęglone mięso jest bogate w AGE (końcowe produkty zaawansowanej glikacji). Jego wyższą zawartość znajdziemy m.in. w smażonym boczku, pieczonych udkach kurczaka ze skórą czy grillowanym steku.

Przetworzone mięso zawiera też tłuszcze nasycone. Jak sugerują niektóre badania, dieta, która jest bogata w tłuszcze nasycone i uboga w tłuszcze nienasycone, może przyczyniać się do obniżenia odporności. Dodatkowo duże spożycie przetworzonego i zwęglonego mięsa zostało powiązane z różnymi chorobami, w tym rakiem okrężnicy.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.

Polecamy

Drugi półfinał Eurowizji za nami. Wiemy kto wystąpi w sobotnim finale

O TYM SIĘ MÓWI
Drugi półfinał Eurowizji za nami. Wiemy kto wystąpi w sobotnim finale

Jak rolnicy dostali się do Sejmu? Nie mieli z tym najmniejszego problemu

Jak rolnicy dostali się do Sejmu? Nie mieli z tym najmniejszego problemu

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Zobacz również

Piotr Pawlicki najlepszy w eliminacjach żużlowych IMP w Krakowie. Faworyt odpadł

Piotr Pawlicki najlepszy w eliminacjach żużlowych IMP w Krakowie. Faworyt odpadł

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?

Skromna Parada Zwycięstwa w Moskwie. Rosjanie nie mają czego pokazać?