1/10
To, co kładziesz na pieczywo, może zepsuć zdrowy posiłek i...
fot. Kevin C Moore/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Tego nie kładź na chleb, jeśli nie chcesz zrujnować posiłku

To, co kładziesz na pieczywo, może zepsuć zdrowy posiłek i sprawić, że kanapka będzie wysokokaloryczna i niezdrowa. Zobacz najgorsze dodatki do kanapki oraz dobre opcje zamiast nich.

2/10
Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to...
fot. Sinan Kocaslan/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Biały chleb

Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to barwione na ciemno karmelem (przetworzonym cukrem). Nie ma w nim tego, co w pieczywie wartościowe – błonnika, białka, składników mineralnych, witamin z grupy B. Wysoki indeks glikemiczny tego utraprzetworzonego produktu sprawia, że jedzenie białego chleba i bułek prowadzi do rozwoju otyłości, cukrzycy, chorób serca i niektórych nowotworów. Ochronne działanie ma pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej) lub tylko częściowo odsianej. Powinna być na pierwszym miejscu listy składników, gdzie mogą znaleźć się także pełne ziarna, otręby i różne nasiona. Warto wybierać chleb na zakwasie – żytni razowy, sitkowy lub staropolski, a także chleby mieszane pszenno żytnie czy bułki na zakwasie.

3/10
Margaryna jako zamiennik masła jest polecana osobom, które...
fot. marietjieopp/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Margaryna

Margaryna jako zamiennik masła jest polecana osobom, które nie chcą rezygnować z takiego typu smarowidła do pieczywa ze względów zdrowotnych. Może być mniej tłusta i zawierać prozdrowotne związki, wciąż jest to jednak produkt ultraprzetworzony, czyli całkowicie nienaturalny. Lepiej już wybrać małą ilość masła, awokado – rozsmarowane na chlebie albo w postaci doprawionej pasty, hummus, pesto, smalczyk z fasoli czy jedną z bardzo wielu rodzajów past roślinnych.

4/10
Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas...
fot. BrentBinghamPhotography.com/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Wędliny

Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas czy pasztetów to łatwy wybór do kanapki, jednak to właśnie takie produkty decydują o tym, czy jest zdrowa. Niestety, różowy kolor wyrobów mięsnych pochodzi od azotynów, które przekształcają się w rakotwórcza nitrozaminy. To także źródło dużych dawek tłuszczu, soli i sodu oraz innych dodatków. Takie produkty są bardzo kaloryczne i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, otyłości i niektórych typów nowotworów. Wybieraj mięso pieczone (najlepiej samodzielnie), a także ryby, ser i wyroby sojowe, np. tofu i tempeh, a także wędliny roślinne.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Nowa Lewica grozi zerwaniem koalicji w Krakowie. Zaskakujący powód!

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Zakończył się egzamin ósmoklasisty z języka obcego - ARKUSZ CKE

Zakończył się egzamin ósmoklasisty z języka obcego - ARKUSZ CKE

Zobacz również

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Nowe logo Poznania wzbudza kontrowersje. Tak wyglądają logotypy innych polskich miast

Zakończył się egzamin ósmoklasisty z języka obcego - ARKUSZ CKE

Zakończył się egzamin ósmoklasisty z języka obcego - ARKUSZ CKE