Najgorsze dodatki do kanapki. Sos majonezowy
Majonez należy do najcięższych sosów, a zawarty w nim tłuszcz łatwo utlenia się, bo jest w postaci emulsji. Ma też liczne dodatki do żywności, nie jest to więc produkt zdrowy – podobnie, jak bazujące na nim sosy (np. czosnkowy, tatarski, ranczerski). Jeśli już sięgasz majonez, upewnij się, że wybierasz wersję light (do 50 proc. tłuszczu zamiast standardowych 70-80 procent), albo wegański o zawartości ok. 35 proc. Nie różnią się prawie smakiem, a są znacznie lżejsze, bo zamiast 160-170 kcal zapewniają 70-120 kcal w łyżce (25 g).
Najgorsze dodatki do kanapki. Żółty ser
Żółty ser coraz rzadziej jest wytwarzany w tradycyjny sposób z wykorzystaniem fermentacji, wiele rodzajów na rynku to produkty seropodobne i/lub zawierające liczne dodatki do żywności. Warto wystrzegać się zwłaszcza sera topionego i formowanych plasterków sera pakowanych pojedynczo w folię. Lepiej już wybrać prawdziwy ser żółty w mniejszej ilości, bo jest zdrowy, albo ser żółty light, który powstaje naturalnie z odtłuszczonego mleka. Polecane są także chudsze odmiany sera feta czy twarogu. Mało tłuszczu ma wegański „ser” z mleczka sojowego, czyli tofu.
Najgorsze dodatki do kanapki. Krem czekoladowy
Kanapka na słodko może wydawać się zdrową opcją, ale dokładanie cukru do węglowodanów złożonych to przepis na niezdrowy i tuczący posiłek. Warto więc zrezygnować ze smarowania chleba miodem, dżemem czy tym bardziej pastą czekoladową, która jest produktem niezdrowym. Zawiera tylko niewielkie ilości zdrowych dodatków, czyli kakao i orzechów, jest za to w niej za dużo cukrów prostych (główny składnik, ok. 55 proc.) i tłuszczu (ok. 30 proc.), głównie w postaci niezdrowego oleju palmowego. Lepiej wybrać krem orzechowy (zmiksowane orzechy czy migdały, bez dodatku oleju), a w kanapce uwzględnić biały ser i owoce.
Najgorsze dodatki do kanapki. Ketchup
Sos pomidorowy to zdrowy produkt, choć przetworzony. Gdy jednak w 1/4 lub 1/5 składa się z cukru, przestaje być dobrą codzienną opcją. W ketchupie są także spore ilości soli i zagęstniki, których lepiej nie jeść na co dzień dla zdrowia jelit. Bardziej polecane opcje to sos salsa albo pasta ajwar z pomidorów z papryką, a także czerwone pesto.