1/7
Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach...
fot. carlosgaw/GettyImages

Tych pokarmów nie jedz surowych

Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach nie powinny być spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej? Znajdziesz je na kolejnych zdjęciach.

2/7
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

3/7
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

4/7
NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy...
fot. yelenayemchuk/123RF

Surowe ziemniaki

NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy trawienne, w tym gazy i wzdęcia, a także senność i reakcje skórne. Odpowiedzialne są za to substancje zawarte w surowych warzywach, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne. W szczególności niebezpieczna jest solanina, które występuje głównie w niedojrzałych, zielonych i kiełkujących bulwach. Zatrucie tym związkiem może skończyć się nawet śpiączką.

Co ciekawe, jedzenie surowych, ale dobrze umytych i obranych ziemniaków, może mieć także swoje plusy – są one bogatsze w witaminę C i działającą korzystanie na organizm skrobię oporną. Przed sięgnięciem należy się jednak zastanowić czy te warte jest to podejmowania ryzyka związanego z ciężki zatruciem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.

Polecamy

Pożar budynku wielorodzinnego w Wielkopolsce. Ewakuowano 35 osób!

Pożar budynku wielorodzinnego w Wielkopolsce. Ewakuowano 35 osób!

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Memy o blamażu Lecha. Kto jest większym przegranym? Zaglosuj w sondzie

Ukraina bez szans na zwycięstwo? Niepokojące słowa zastępcy szefa wywiadu

Ukraina bez szans na zwycięstwo? Niepokojące słowa zastępcy szefa wywiadu

Zobacz również

Cracovia zdemolowała Górnika! Jednostronny mecz w Ekstraklasie

Cracovia zdemolowała Górnika! Jednostronny mecz w Ekstraklasie

Ukraina bez szans na zwycięstwo? Niepokojące słowa zastępcy szefa wywiadu

Ukraina bez szans na zwycięstwo? Niepokojące słowa zastępcy szefa wywiadu