1/11
W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kapelusze kani....
fot. Katarzyna Laszczak

Czubajka kania

W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kapelusze kani. Jednak zbierając te grzyby, trzeba również zwracać uwagę na wygląd i cechy trzonu, które odróżniają czubajki kanie od niejadalnych, a nawet trujących gatunków.

2/11
Kania to jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Można je...
fot. JerzyGorecki (pixabay.com)

Czubajki kanie

Kania to jeden ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Można je jeść smażone, ale też suszyć, dodawać do jajecznicy, zup i innych potraw. Trzeba jednak uważać, by nie pomylić jej z niebezpiecznymi grzybami.

3/11
Główne „atrybuty” czubajki kani to twardy czubek na szczycie...
fot. MartinFredy/Getty Images

Czubajka kania

Główne „atrybuty” czubajki kani to twardy czubek na szczycie kapelusza oraz ruchomy pierścień. To odróżnia ją od muchomora sromotnikowego.

4/11
Wzór na trzonie czubajki kani i białe blaszki, które nie...
fot. Goumbik/pixabay.com

Czubajki kanie

Wzór na trzonie czubajki kani i białe blaszki, które nie zmieniają koloru, pozwalają odróżnić ją od innych – niejadalnych – czubajek.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.

Polecamy

Oto nazwiska nowych ministrów. Są zaskoczenia

AKTUALIZACJA
Oto nazwiska nowych ministrów. Są zaskoczenia

Tu nie muszą jechać za miasto, żeby zobaczyć rzepak. Kwitnie w Warszawie!

Tu nie muszą jechać za miasto, żeby zobaczyć rzepak. Kwitnie w Warszawie!

Protest przeciwko udziałowi Izraela w Eurowizji. Tysiące osób na ulicach Malmö

Protest przeciwko udziałowi Izraela w Eurowizji. Tysiące osób na ulicach Malmö

Zobacz również

Oto nazwiska nowych ministrów. Są zaskoczenia

AKTUALIZACJA
Oto nazwiska nowych ministrów. Są zaskoczenia

Drugi półfinał Eurowizji za nami. Wiemy kto wystąpi w sobotnim finale

O TYM SIĘ MÓWI
Drugi półfinał Eurowizji za nami. Wiemy kto wystąpi w sobotnim finale