Roladki z cukinii
Składniki:
– 1 nieduża cukinia,
– 5-6 suszonych pomidorów,
– 135 g serka feta,
– oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Cukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrego noża. posmaruj z obu stron niewielką ilością oliwy. Podsmaż lekko na rozgrzanej patelni grillowej smażymy z obu stron. Zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Równie dobrze ten krok możesz pominąć i przygotować zawijasy z surowej cukinii.
Serek feta pokrój w grubą kostkę na szerokość plastrów cukinii. Ułóż po porcji na każdym plastrze i zwiń w rulony. Suszone pomidory zalej gorącą wodą i odstawi do namoczenia na około 15 minut. Po tym czasie odsącz je i przekrój na pół. Każdy z nich połóż na roladce z cukinii i przymocuj wykałaczką. Jeśli wolisz, możesz je również zawinąć w paski cukinii razem z serkiem feta.
Zdrowa i szybka sałatka z mozzarellą, awokado i orzechami nerkowca
Składniki:
– paczka mieszanki sałat,
– 20 pomidorków koktajlowych,
– 1 awokado,
– 1 średnia czerwona cebula,
– 150-200 g mozzarelli,
– garść prażonych orzechów nerkowca.
sos:
– 2 łyżki octu winnego,
– 2 łyżki oliwy,
– 3 łyżki wody,
– 2 płaskie łyżki miodu,
– szczypta soli i pieprzu,
– opcjonalnie 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Sałatę wyłóż na talerz lub do miski, pomidorki pokrój na połówki i rozłóż na sałacie. Mozzarellę i cebulę pokrój w plastry, orzechy piniowe posiekaj, awokado pokrój w półplastry. Wszystko ułóż na sałacie. Składniki na sos wymieszaj w oddzielnej miseczce. Opcjonalnie dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Polej nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Muffinki brownie z kaszy jaglanej
Składniki na 6-8 muffinek:
– 1/2 szkl. kaszy jaglanej,
– 1/2 szkl. cukru brązowego,
– 100 g masła lub oleju kokosowego,
– 1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
– 2 jajka,
– 4 łyżki kakao,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– garść płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu i odlaniu wody odstaw pod przykryciem do napęcznienia. Piekarnik nastawiam na 180 stopni. Masło lub olej kokosowy rozpuść w garnku na małym ogniu i lekko przestudź. Wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych zmiksuj na gładką masę.
Masą napełnij foremki do muffinek do ¾ ich wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Muffinki piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Owocowe szaszłyki
To ekspresowe danie zrobisz z owoców, które zwykle masz w kuchni. Możesz więc wykorzystać: jabłka, banany, kiwi, maliny, mandarynki, pomarańcze, mango, truskawki, ananas, borówki, winogrona i jakie tylko owoce chcesz.
Przygotowanie:
Wystarczy umyć i przygotować owoce, czyli te które tego wymagają obrać lub pokroić, a inne wykorzystać w całości. Owoce nabijaj na długi patyczek do szaszłyków na zmianę, aby tworzyły kolorowe danie. Gotowe szaszłyki poukładaj na talerzyku. Możesz je również wbić w przekrojonego na pół melona, arbuza lub ananasa. Dzięki temu danie będzie wyglądało jeszcze bardziej kolorowo i egzotycznie oraz zachęcająco również dla dzieci.