Kraje egzotyczne
Z naszej ankiety wynika, że szczególnie często pozytywnie zaskakiwała turystów kuchnia w krajach egzotycznych. To nie dziwi. W miejscach o zupełnie odmiennej kulturze odmienne są także zwyczaje żywieniowe. Na wakacjach w Azji, Afryce czy na Karaibach można posmakować wielu potraw, o jakich Europejczycy często nawet nie słyszeli. Niektóre z tych dań mogą okazać się prawdziwymi kulinarnymi skarbami, które długo będziemy pamiętać po powrocie z wakacji.
Które kraje egzotyczne najbardziej zaskoczyły Was swoją kuchnią?
Oto lista:
Dominikana
Indie
Izrael
Jordania
Maroko
Tajlandia
Wietnam
Na kolejnych slajdach przekonacie się, które kraje Europejskie, leżące bliżej Polski, serwują turystom najpyszniejsze potrawy zdaniem internautów. Poznajcie 7 państw, w których lokalne przysmaki Was zachwycą!
Miejsce 7: Norwegia
Turyści odpowiadający na nasze pytanie o to, gdzie lokalna kuchnia zaskoczyła ich najbardziej, wspomnieli norweskie ryby. Nie macie wątpliwości, że owoce morza to coś, czego naprawdę warto spróbować na północy Europy.
- Najlepsze ryby świata są ze Skandynawii! – twierdzi zdecydowanie jedna z naszych czytelniczek.
- Nie znam żadnej smacznej potrawy z tego kraju, oprócz ryb – odpowiada druga.
- I o to chodzi, tylko ryby!
W samym Oslo ulubioną potrawą mieszkańców i turystów są świeżutkie krewetki, podawane z cytryną, majonezem i białym winem.
Miejsce 6: Gruzja
W naszej ankiecie wskazaliście Gruzję jako jedno z państw, które najbardziej zachwyciło Was swoją unikalną kuchnią. Padła nazwa konkretnej potrawy: chinkali z serem. Pierożki nadziewane są oryginalnymi serami gruzińskimi, więc nic dziwnego, że mogą wzbudzić niemałą sensację wśród turystów. Chinkali są także dostępne w wersji mięsnej i warzywnej – tradycja nadziewania pierożków jest w Gruzji bardzo bogata.
Miejsce 5: Albania
W naszej ankiecie wymieniliście aż trzy potrawy, które zrobiły na Was największe wrażenie w Albanii. Są to: jagnięcina, zupa rybna i małże. Małże podawane są w stosie na wielkich misach. Je się je rękoma z dodatkiem chleba maczanego w sosie. Dla wielu turystów już sam egzotyczny wygląd tej potrawy stanowi kwintesencję wakacyjnego luzu.
Podobno też w Tiranie, stolicy Albanii, przygotowuje się najpyszniejszy byrek, czyli przysmak z delikatnego ciasta filo z nadzieniem szpinakowym, mięsnym lub serowym.