Sałatka ze świeżych warzyw
Według biochemiczki posiłek powinien być rozpoczęty od warzywnej przystawki, która będzie źródłem błonnika. Kliknij przycisk, aby zobaczyć 5 zasad diety normującej poziom cukru we krwi.
Zasada nr 1: Wytrawne śniadanie
Jednym z przykładów na wytrawne śniadanie bez gotowania autorka książki proponuje bajgla z serkiem śmietankowym, kilkoma liśćmi sałaty i plastrami indyka. Zobacz przepis na domowe bajgle
Zasada nr 2: Zielona przystawka
Kolejną zasadą proponowaną przez biochemiczkę jest wdrożenie odpowiedniej kolejności jedzenia posiłków. Na początku powinny to być warzywa dostarczające błonnik. Nie musi to być dosłownie zielona przystawka. W tej roli świetnie sprawdzi się sałatka caprese. Zobacz przepis na sałatkę caprese z pieczonych pomidorów.
Zasada nr 3: Picie octu jabłkowego
Dość kontrowersyjnym zaleceniem ekspertki jest picie octu. Biochemiczka poleca picie łyżeczki octu jabłkowego wymieszanej w szklance wody przez słomkę około 20 minut przed posiłkiem. Ma to pomóc wypłaszczyć skok glukozy. Bardziej praktyczną zasadą jest dodawanie octu jabłkowego do surówek w miejsce soku z cytryny, który nie ma takich właściwości.