
Grzyb jadalny: koźlarz czerwony (Leccinum Rufum): Kolor kapelusza może być pomarańczowo-czerwony lub też ceglasto-czerwony. Rośnie w lasach osikowych lub pod osikami poza lasem.

Grzyb jadalny: Borowik szlachetny (prawdziwek), Boletus edulis
Kapelusz jest mięsisty i półkulisty, a skórka sucha i gładka lub zamszowa w kolorze ciemnobrązowym. Trzon borowika jest masywny i gruby. Rośnie zarówno w lasach iglastych, liściastych jak i mieszanych. Najczęściej w drzewostanach świerkowych, rzadziej pod sosnami i dębami.

Grzyb jadalny: Czubajka kania(Macrolepiota Procera): Po rozwinięciu kapelusz przybiera kształt parasola z popękaną i łuszczącą się skórką. Brzegi kapelusza są zazwyczaj białe i postrzępione. Pod kapeluszem są blaszki. Kanie są wysokie, ich wysokość może dochodzić nawet do 40 cm! Rośnie na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w parkach, na poboczach szos, a nawet i na cmentarzach.

Grzyb jadalny: Boczniak ostrygowaty (Pleurotus Ostreatus): Kapelusz ma początkowo łukowaty, z długo podwiniętym brzegiem, później muszlowaty, wachlarzowaty bądź lejkowaty. Boczniak to grzyb sprężysty w dotyku, jego powierzchnia jest bardzo gładka. Występuje w różnych kolorach: brązowym, szarym, popielatym, stalowoniebieskim, a nawet fioletowym. Spód kapelusza pokryty jest blaszkami. Boczniaki rosną na drzewach taki jak jak: grab, buk, wierzba, topola i brzoza oraz orzech włoski.