
Grzyb jadalny: Pieprznik jadalny, inaczej kurka(Cantharellus Cibarius): kapelusze wypukłe z podwiniętym brzegiem. Są barwy w odcieniach od jasnożółtej do pomarańczowożółtej. Pod spodem kapelusza są blaszki, które zachodzą aż na trzon. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Często pod świerkami pośród mchów.

Grzyb jadalny: Maślak żółty(Suillus Grevillei): Skórka kapelusza jest gładka, naga i pokryta śluzem. Grzyg występuje w kolorach: złoto-żółtym, złoto-pomarańczowym, a przy brzegu jaśniejszym. Skórka daje się łatwo ściągnąć z całego kapelusza. Rośnie pod modrzewiami.

Grzyb jadalny: Lejkowiec dęty (Craterellus Cornucopioides): Kapelusz ma przypomina trąbkę. Jego część wewnętrzna jest w kolorze czarnym, z nieregularnymi i rzadkimi łuskami. Zewnętrzna jest szarobrązowa i pomarszczona. Rośnie od sierpnia do listopada w lasach liściastych i mieszanych. Spotkamy go pod bukami i dębami, zwykle kępami, najczęściej na obszarach podgórskich.