
Z woskami, czy pozostałościami środków ochrony roślin poradzą związki myjące najlepiej roślinne, które zmienią napięcie powierzchniowe wody ułatwiając czyszczenie, zwilżanie tego, co chcemy usunąć z naszych owoców i warzyw. Dodatkowo dzięki zdolności do emulgowania, usuwanie zanieczyszczeń tłuszczowych i wosków z mytych powierzchni będzie prostsze i bardziej efektywne.
Na przykład naturalny ekstrakt z pestek grejpfruta (np. środki BeSymbio), zawierający bioflawonidy i polifenole hamuje rozwój szkodliwych bakterii, grzybów i pasożytniczych pierwotniaków, a także pomaga w zachowaniu świeżości produktów.
Często w składzie gotowych środków do mycia owoców i warzyw można spotkać też anionowe i niejonowe środki powierzchniowo czynne oleju kokosowego (np. Sollux Organic).
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->

Pamiętaj, przed włożeniem do lodówki surowych warzyw oraz owoców nie należy ich myć. Produkty te dłużej zachowają świeżość.