
Jeśli truskawki były wcześniej pryskane, sama woda nie wystarczy do ich oczyszczenia.

Truskawki prosto z pola są najlepsze
Opłukanie wodą sprawdzi się tylko, gdy wiemy, że truskawki pochodzą z pewnego źródła i nie mają w sobie chemii. Jeśli używane były pestycydy, takie owoce mogą być szkodliwe. Warto dobrze je umyć i zneutralizować wszelkie bakterie.

Jak zabrać się za czyszczenie truskawek?
Smak truskawek nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Zanim przystąpimy do umycia, warto pamiętać, aby nie zrywać z owoców szypułek! Dzięki temu nasze czerwone smakołyki nie przesiąkną wodą.

Na start roztwór kwasowy
Gdy nie mamy pewności, skąd pochodzą truskawki, co więcej, podejrzewamy, że są pryskane, warto zafundować im kąpiel w roztworach kwasowych i zasadowych. Na początku moczymy je w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut.