Jak prawidłowo myć truskawki? Opłukanie wodą nie wystarczy. Zobacz, co zrobić, aby były wolne od szkodliwych substancji

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jeśli truskawki były wcześniej pryskane, sama woda nie wystarczy do ich oczyszczenia.
Jeśli truskawki były wcześniej pryskane, sama woda nie wystarczy do ich oczyszczenia. Janusz Wójtowicz/Polska Press
Na bazarach zaczęły się pojawiać pierwsze krajowe owoce sezonowe, jednak to dopiero czerwiec prawdziwie ugości nas smakami zbliżającego się lata. To wtedy będziemy mogli mówić o wysypie truskawek gruntowych. Pachnące polem, jeszcze z ziemią, soczyste w smaku, ale czy rzeczywiście naturalne? Niektóre produkty zawierają resztki pestycydów, a to nie jest dobre dla naszego organizmu. W sezonie wielu z nas myje garści owoców pod zimną wodą. To błąd, w ten sposób nie pozbędziemy się bakterii. Zobacz, jak prawidłowo powinno się czyścić truskawki.

Spis treści

Od kwietnia na bazarach widać pierwsze nowalijki. Kupujemy rzodkiewki, dymki, szczypior. Lada moment rozpocznie się też sezon na młode ziemniaki i truskawki. O ile wiemy, jak zabrać się za bulwy z delikatną skórką, czy wiemy, jak dobrze umyć pełne smaku owoce?

Truskawki można dostać w sklepach przez cały rok, jednak warto wiedzieć, że są to owoce importowane. W Polsce sezon na nie trwa od kwietnia do września. Te, które pojawiają się w kwietniu i maju, pochodzą spod osłon, a wysyp gruntowych następuje w czerwcu.

Bezpieczeństwo spożywanych produktów ma istotne znaczenie, zwłaszcza w kontekście dzieci. Ci, którzy je mają, chcą dać pociechom naturalny i zdrowy smakołyk, który dostarczy im niezbędnych witamin. Z reguły truskawki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Jeśli mamy własny ogródek lub sprawdzone źródło do oczyszczenia wystarczy zimna woda. Niestety, te kupione i spryskane chemią, muszą przejść dłuższą drogę.

Prawidłowe mycie truskawek. Woda nie wystarczy

Wydawałoby się, że dokładne opłukanie wodą sprawi, że truskawki będą gotowe do spożycia. Nic bardziej mylnego. Woda zmyje resztki ziemi, ale nie rozprawi się z pestycydami, o ile owoce były nimi wcześniej pryskane. Jeśli mamy sprawdzone źródło, możemy stwierdzić, czy zawierają resztki chemii, kupując jednak na straganie czy w sklepie, często takiej pewności nie ma. Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie.

Tak myj truskawki, aby pozbyć się chemii

Roztwory zasadowe i kwasowe pomagają pozbyć się szkodliwych bakterii. Sposób jest bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć.

Co ważne, nie należy zrywać szypułki przed płukaniem. Jak rozpoznać, czy truskawka była pryskana? Po kąpieli zazwyczaj woda pozostaje mętna. Umyte owoce trzeba przechowywać w lodówce i spożyć w miarę szybko.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl