Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Na obiad podaj aromatyczny rosół. Dzięki tym sposobom już nigdy nie będzie mętny
Mamy dla was sprawdzony przepis na rosół, niekoniecznie niedzielny. Podpowiadamy, jak zrobić rosół, czyli domową zupę z kurczaka zagrodowego. Nie tylko...
Sto lat dla Roberta Makłowicza! Ikona krytyki kulinarnej obchodzi 61. urodziny
12 sierpnia Rober Makłowicz świętuje swoje urodziny. W tym roku to już 61. rocznica! Polacy uwielbiają jego charakterystyczny styl bycia i komentarze na temat...
Szybki pomysł na obiad z białym serem. Leniwe smakują jak u babci
Kluski leniwe to dla wielu z nas jeden z najpiękniejszych smaków dzieciństwa. Nie ma chyba domu, w którym dzieci nie prosiłyby o pierogi leniwe. To popularne...
Jak zacząć robić domowe przetwory? Pamiętaj o odpowiednim wyposażeniu kuchni!
Na lokalnych straganach coraz więcej kolorów, a już niedługo sezon na domowe przetwory rozwinie się w pełni! Jeśli nie wiesz jak zacząć i czego możesz...
Wielkie wyróżnienie dla polskich restauracji. Są nowe gwiazdki Michelin
Kolejne restauracje w Polsce otrzymały prestiżowe wyróżnienie, jakim są słynne gwiazdki Michelin. Bottigiliera 1881 w Krakowie utrzymała dwa symbole, natomiast...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Tak gotowały nasze babcie
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Możesz zrobić zdrowszą wersję gołąbków,...
Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser
Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa to pyszne wspomnienie dzieciństwa. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak chłodnik owocowy. Dodaj do niej szczyptę...
Pamiętasz kuchnie z PRL-u? Zobacz zdjęcia i sprawdź, czy kojarzysz kultowe przedmioty
Kuchnie w PRL-u były bardzo do siebie podobne, bo meble i akcesoria produkowano na masową skalę. Upolowanie podstawowych sprzętów było dużym wyzwaniem i często...
Kultowa zapiekanka z pieczarkami. Pyszny i genialny hit PRL-u. Pamiętasz ten smak?
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem to kultowa przekąska, która jest z nami od czasów PRL-u. W latach 80., kiedy w sklepach brakowało...
Kulinarne hity PRL. Kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. ZOBACZ PRZEPISY
Kulinarne hity PRL to z pewnością temat, który wielu Polakom kojarzy się z nostalgicznie wspominanymi czasami minionych dekad. To okres, w którym przepisy na...
TYLKO U NASTaki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Soczysty bryzol to prawdziwy rarytas. Tym daniem nakarmisz rodzinę
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik
Pulchne, złociste racuchy na zsiadłym mleku to pomysł na prosty, pożywny posiłek. Możesz przygotować je na śniadanie, kolację, a nawet na szybki obiad bez...
Do batatów dodaję kaszę i smażę. To najsmaczniejsze kotlety warzywne
Chrupiące, rumiane kotlety warzywne przygotujesz z batatów i ulubionej kaszy. Są bardzo smaczne i świetnie smakują z sosem czosnkowym oraz sałatą z rukoli....
Najlepszy przepis na pieczone udka. Do marynaty dodaję sekretny składnik
Szukasz pomysłu na prosty do przygotowania, ale pożywny i smaczny obiad? Proponuję pieczone udka z kurczaka z warzywami. To danie, które nie wymaga wiele pracy,...
Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!
Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewający, lekki posiłek, który nasyci brzuch i oczy, to polecam ci cytrynową zupę z cukinii. Jest w niej mnóstwo dobrych rzeczy:...
Pyszna i sycąca zupa z klopsami. Wypróbuj prosty przepis
Kwaśny klops to sycąca i pyszna zupa, popularna szczególnie w kuchni kujawsko-pomorskiej. Podpowiadam, jak prosto możesz ją przygotować. Taki obiad z pewnością...
Wiosenna zupa, którą gotuję do znudzenia. Przepis, jak od babci
Domowa zupa szczawiowa z ziemniakami może być gotowana na wiele sposobów. Często wykorzystuje się do niej rosół z poprzedniego dnia, gotuje na bazie wędzonych...
Fenomenalna sałatka z młodych ziemniaków. Sprawdzona do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 10 godzin temu w kategorii Serwis GSM
Dodano 12 godzin temu w kategorii Okulista
Dodano 12 godzin temu w kategorii Bary
Dodano 12 godzin temu w kategorii Dewocjonalia