U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Obrzydlistwa rodem z PRL. Dziś już nikt tego nie je!
Szpinak jak krowi placek, mleko z kożuchem, kotlety z mortadeli, zupa owocowa, ozorki w sosie chrzanowym… Obrzydlistwo! W czasach PRL jedliśmy różne dania, na...
Świńska głowa na stole. Zobaczcie wielkanocne menu naszych przodków!
„Nie wszędzie jednakowo u nas obchodzą Wielkanoc; gdzieniegdzie zaginął prawie zwyczaj zastawiania święconego, w Krakowie rozsyłają zaproszenia jakby na obiad...
Najlepsze restauracje w Polsce w plebiscycie Pyszne.pl. Kto zwyciężył w Warszawie?
Nagrody w plebiscycie Pyszne.pl Awards za rok 2024 przyznano w szesnastu województwach, sześciu największych miastach Polski oraz w ogólnopolskich kategoriach...
Książulo z wizytą w Lublinie. Odwiedził karczmę i... nie uwierzycie co powiedział
Znany youtuber tym razem przyjechał z wizytą do Lublina i ocenił jedną z popularniejszych karczm. Z wizytą udał się do Karczmy Bida w Bogucine, która znana z...
Pyszna zapiekanka z kapustą włoską. Zrób na obiad zamiast gołąbków
Lubisz gołąbki, ale nie chcesz stać w kuchni pół dnia? Mam dla ciebie przepis na pyszną zapiekankę mięsną z kapustą i pomidorami. Smakuję wyśmienicie, a jej...
HIT DNIAPołącz te trzy składniki, dodaj przyprawy i zblenduj. Otrzymasz boską zupę!
Zupa cebulowa krem to jedno z najtańszych i najłatwiejszych w przygotowaniu dań, które znam, a jednocześnie jedno z najlepszych. Jest delikatna, przyjemnie...
Sylwestrowe menu prawdziwego warszawiaka. Warszawskie potrawy doskonałe na domówkę
Opublikowany właśnie przez Stołeczne Biuro Turystyki raport „Stan i kierunki warszawskiego rynku gastronomicznego w kontekście turystyki kulinarnej wraz z...
Andrzej Fiedoruk: Polska kuchnia narodowa narodziła się przy wspólnym stole
Najważniejsza jest wspólnota stołu – nie to, co jemy, ale z kim jemy i jaka panuje atmosfera. Nawet najskromniejsza potrawa zapada wtedy w pamięć na długie lata...
TYLKO U NASJarosław Uściński: Święta pachną sernikiem, pierogami i wspólnym gotowaniem
Dom dobrze mnie wyprofilował. Nie był to bogaty dom, ale nauczył mnie, że nie można niczego robić na pół gwizdka. Jeśli coś robisz, rób na 100 procent. To samo...
Śnieżne grzybobranie na Pomorzu. Rydze wyrosły spod śniegu, który się topił WIDEO
Rydze, kania i kurki w lesie w okolicy Pomiłowa (gmina Sławno, pow. sławieński - zachodniopomorskie). To ogromne zaskoczenie pod koniec listopada 2024 r. Rydze...
Kulinarne hity PRL. Kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Mamy przepisy
Kulinarne hity PRL to z pewnością temat, który wielu Polakom kojarzy się z nostalgicznie wspominanymi czasami minionych dekad. To okres, w którym przepisy na...
Wielkie wyróżnienie dla polskich restauracji. Są nowe gwiazdki Michelin
Kolejne restauracje w Polsce otrzymały prestiżowe wyróżnienie, jakim są słynne gwiazdki Michelin. Bottigiliera 1881 w Krakowie utrzymała dwa symbole, natomiast...
Sukces wojskowych kucharzy z Bydgoszczy. Zdobyli brąz na olimpiadzie w Stuttgarcie
Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego, z żołnierzami Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy w składzie, wywalczyła brązowy medal podczas...
Zbieranie i sprzedaż grzybów to niezły zarobek. Ile kosztują borowiki, prawdziwki?
Ile kosztuje 1 kg suszonych grzybów? Przydadzą się do zupy, pierogów i sosów. Suszone grzyby są znacznie droższe od tych świeżych, więc te na sprzedaż są...
Pierogi lub barszcz można przygotować wcześniej. Zamroź, a potem wyjmij na święta
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie...
Dziś Święto Placków Ziemniaczanych. Jak zrobić, by były pyszne?
Placki ziemniaczane doczekały się swojego święta. Dzień Placków Ziemniaczanych obchodzimy 13 listopada. Jak zrobić dobre placki? Zobaczcie przepisy!
Pierogi, półgęsek, pasztet. Ile kosztują produkty z gęsiny?
W listopadzie szczególne miejsce w menu restauracji oraz na niepodległościowych festynach zajmuje gęsina. Nogi, piersi z gęsi czy całe tuszki pojawiają się...
Rodzaje kasz w kuchni. Co zrobić z gryczanej, a co z jęczmiennej?
O kaszy często słyszymy, rozmawiamy, ale czy często serwujemy ją w swoim jadłospisie? Jesień wielu z nas wprawia w melancholijny, niekiedy ponury nastrój. Warto...
Polska mistrzem świata tortów. Cukierniczki zaprezentowały istne cudo
To nie jest rzeźba, ani element filmowej dekoracji. To najprawdziwszy tort, którego każdy, po mistrzowsku wykonany element, nadaje się do spożycia. I w dodatku...
Kuchnia Warmii i Mazur - historia i tradycja na talerzu
Kuchnia Warmii i Mazur to dania korzystające ze składników zebranych w lasach, uprawianych na polach i łowionych w jeziorach. Lokalne potrawy wpisano na listę...
Nie uwierzysz, z czego można zrobić pyszne pesto!
Przepisy na pesto. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to domowe pesto wymieszane z makaronem będzie na pewno świetnym pomysłem! Równie świetnie będzie smakowało...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Kajaki
Dodano godzina temu w kategorii Kursy tańca
Dodano godzina temu w kategorii Doradztwo
Dodano 13 godzin temu w kategorii Tworzenie stron WWW