Spis treści
Pesto idealne nie tylko do makaronu
Najbardziej popularne pesto to pesto alla genovese - zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie jest wytwarzane w marmurowych moździerzach, a w jego skład wchodzą: oliwa, bazylia, parmezan, orzeszki piniowe, czosnek i sól. Popularne jest również czerwone pesto sycylijskie, które zawiera suszone pomidory.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Podroby w kuchni. Czy warto je jeść? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają? Przykłady przepisów
Pesto można spożywać na różne sposoby. Można dodać je do:
- makaronu,
- pieczywa,
- sałaty,
- serów
- oraz innych dań.
Nie uwierzysz, z czego można zrobić pesto!
Wyżej wymienione odmiany pesto, czyli bazyliowe i z suszonych pomidorów, to niejedyne opcje smakowe tego dania. Pesto można zrobić z naprawdę wielu rzeczy! Co ważne, możecie je przygotować sami w domu. Wystarczy utrzeć wszystkie składniki razem lub użyć do tego celu blendera. Trudno podać dokładne proporcje, bo wszystko zależy od tego, jakie smaki lubicie. Jeśli kwaśne - możecie dodać więcej soku z cytryny. Jeśli słone - soli, ostre - chili lub pieprzu, a jeśli kochacie parmezan - sami wiecie co robić! Jeśli wolicie pastę, dodajcie mniej oliwy, a jeśli zależy Wam na sosie - więcej.
Oto kilka pomysłów na pyszne domowe pesto:
Klasyczne pesto bazyliowe
W jego skład wchodzą:
- bazylia,
- orzeszki piniowe podprażone wcześniej na patelni,
- parmezan,
- oliwa z oliwek,
- kilka ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz.
Pesto z suszonych pomidorów
Składniki potrzebne do przyrządzenia tego dania to:
- suszone pomidory w oleju,
- bazylia,
- pestki słonecznika podprażone wcześniej na patelni,
- ząbek lub więcej czosnku,
- ocet balsamiczny,
- parmezan,
- płatki chili,
- sól,
- pieprz,
- ewentualnie cukier do smaku.
Pesto pietruszkowe
Do jego przygotowania potrzebne są:
- natka pietruszki,
- płatki migdałowe lub orzechy włoskie,
- oliwa z oliwek,
- kilka ząbków czosnku,
- parmezan,
- sól,
- pieprz.
Pesto z liści rzodkiewki
Aby je przygotować, potrzebujesz tych składników:
- liście rzodkiewki,
- oliwa z oliwek,
- orzechy włoskie lub piniowe,
- parmezan,
- jeden lub więcej ząbków czosnku,
- sól,
- sok z cytryny.
Pesto szpinakowe
Składniki:
- szpinak,
- podprażone orzechy nerkowca,
- kilka ząbków czosnku,
- sok z cytryny,
- parmezan lub płatki drożdżowe,
- oliwa z oliwek lub olej,
- sól do smaku.
Pesto z rukoli
Potrzebne będą:
- rukola,
- pestki ze słonecznika,
- oliwa lub olej,
- sól,
- miód lub inne słodzidło,
- kilka ząbków czosnku.
Pesto z jarmużu
Potrzebujesz tych składników:
- liście jarmużu (obrane z twardych łodyg),
- czosnek - ząbek lub kilka,
- płatki migdałowe,
- parmezan,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
