W skrócie:
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle lub penne,
1 pęczek zielonych szparagów,
200 ml śmietanki 30 procent,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
3 łyżki startego parmezanu,
sól, pieprz do smaku,
starta skórka z cytryny do smaku.
Jak zrobić makaron ze szparagami w sosie śmietanowym?
Sposób przygotowania:
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na 3-4 cm kawałki. Czubki zostaw w całości.
Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż chwilę, uważając, by się nie przypalił.
Dorzuć szparagi, smaż 3–4 minuty, aż zmiękną, ale zachowają jędrność.
Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem, dodaj parmezan i gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Odcedzony makaron wymieszaj z sosem. Możesz dodać odrobinę wody z gotowania makaronu dla lepszej konsystencji.
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym podawaj od razu, posypując dodatkową porcją parmezanu i otartą skórką z cytryny.
Co zamiast śmietany?
Jeśli wolisz danie we włoskim stylu lub skończyła ci się śmietana, to zachęcam cię do sięgnięcia po serek mascarpone. Danie będzie sycące, aksamitne oraz kusząco kremowe. Taki makaron ze szparagami i mascarpone nadal jest przyjemnie tłusty, sycący i pożywny.
Mięso do makaronu ze szparagami w sosie
Ten makaron ze szparagami w kremowym sosie możesz też wzbogacić o dodatek mięsa. Doskonale pasuje do nich chrupiący boczek, grillowane kawałki kurczaka lub pieczone pomidory koktajlowe. Jeśli nie przepadasz za sosem śmietanowym, to polecam także makaron ze szparagami w sosie serowym.
Spróbuj, a przekonasz się, jak niewiele trzeba, by wyczarować danie, które rozpieści twoje kubki smakowe i przywoła najprzyjemniejsze wspomnienia. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
