Na lekki obiad polecam zapiekane zielone szparagi. Ten przysmak zachwyci nawet wybrednych smakoszy. To danie przyjemnie chrzęści pod zębami

Anna Daniluk
Na wiosenny obiad podaj zapiekane zielone szparagi z bułką tartą i parmezanem.
Na wiosenny obiad podaj zapiekane zielone szparagi z bułką tartą i parmezanem. bhofack2/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Właśnie wiosną na stołach królują zielone szparagi. Proponuję ci prosty, a zarazem wykwintny przepis na zapiekane zielone szparagi pod chrupiącą posypką z ziół, bułki tartej i parmezanu. To fenomenalna propozycja na lekki lunch, wystawną przystawkę lub pyszny dodatek do duszonych mięs. Poznaj przepis na szybkie i smaczne danie ze szparagami w roli głównej.

W skrócie:

Zapiekane zielone szparagi – przepis pod chrupiącą kruszonką

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,

  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,

  • 1 łyżka masła.

Jak zrobić zapiekane szparagi?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C z opcją termoobiegu.

  2. Następnie odłam twarde końcówki szparagów. Nie trzeba ich obierać.

  3. Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.

  4. W misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekane zioła.

  5. Następnie obficie posyp szparagi przygotowaną mieszanką. Opcjonalnie, na wierzchu możesz położyć posiekane masło.

  6. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 12-15 minut, aż szparagi będą miękkie, a posypka rumiana.

  7. Zapiekane szparagi podawaj natychmiast po upieczeniu.

  8. Wedle uznania możesz dodać 100 g boczku pokrojonego w kostkę.

Niech ten przepis na zapiekane zielone szparagi uwolni twoją kulinarną wyobraźnię i na stałe wejdzie do twojego menu. Podpieczona bułka tarta z serem przyjemnie chrzęści w trakcie jedzenia. Ponadto idealnie kontrastuje z delikatnością szparagów, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. To danie jest nie tylko pyszne, ale także szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych składników. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl