W skrócie:
Zapiekane zielone szparagi – przepis pod chrupiącą kruszonką
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g zielonych szparagów,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
50 g startego parmezanu lub innego twardego sera,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżka posiekanych świeżych ziół np. tymianek, rozmaryn, natka pietruszki,
1 łyżka masła.
Jak zrobić zapiekane szparagi?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C z opcją termoobiegu.
Następnie odłam twarde końcówki szparagów. Nie trzeba ich obierać.
Ułóż szparagi w naczyniu żaroodpornym. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
W misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekane zioła.
Następnie obficie posyp szparagi przygotowaną mieszanką. Opcjonalnie, na wierzchu możesz położyć posiekane masło.
Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez około 12-15 minut, aż szparagi będą miękkie, a posypka rumiana.
Zapiekane szparagi podawaj natychmiast po upieczeniu.
Wedle uznania możesz dodać 100 g boczku pokrojonego w kostkę.
Niech ten przepis na zapiekane zielone szparagi uwolni twoją kulinarną wyobraźnię i na stałe wejdzie do twojego menu. Podpieczona bułka tarta z serem przyjemnie chrzęści w trakcie jedzenia. Ponadto idealnie kontrastuje z delikatnością szparagów, tworząc połączenie, któremu trudno się oprzeć. To danie jest nie tylko pyszne, ale także szybkie w przygotowaniu i pełne zdrowych składników. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
