W skrócie:
Schab po myśliwsku – przepis z boczkiem i grzybami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (plus czas duszenia: około 1-1,5 godziny).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
4 plastry schabu środkowego (około 1,5-2 cm grubości),
200 g pieczarek,
1 cebula,
100 g wędzonego boczku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,
2-3 suszone lub świeże borowiki,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić schab po myśliwsku?
Sposób przygotowania:
Na początku plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Suszone grzyby namocz we wrzątku, odsącz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
Jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, zmiel suszone grzyby na puder i dodaj podczas duszenia mięsa.
Świeże grzyby podsmaż razem z pieczarkami.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż schab z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni wytop boczek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Dodaj pieczarki i grzyby. Smaż, aż grzyby zmiękną i puszczą sok.
Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Smaż przez chwilę, mieszając.
Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia.
Włóż obsmażony schab do sosu. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i duś, aż mięso będzie miękkie przez około 1-1,5 godziny. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.
Pod koniec spróbuj smak sosu z duszenia schabu po myśliwsku. W razie potrzeb dodaj sól i pieprz.
Schab po myśliwsku jest gotowy do podania. Możesz udekorować go posiekanym świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Schab po myśliwsku inaczej
Taki schab po myśliwsku możesz także przyrządzić w piekarniku. W takim razie proponuję dusić go w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gwarantuję, że aromat suszonych grzybów wymieszanych z pieczarkami, wędzonym boczkiem i delikatnym majerankiem stworzy harmonijną całość.
Kulinaria

To znakomita propozycja na rodzinny obiad, ale również wykwintne danie, które zaskoczy twoich domowników. Jeśli wolisz inne kawałki mięsa niż schab, możesz sięgnąć po karkówkę i przygotować ją po myśliwsku. Ponadto warto wiedzieć, że poza boczkiem, świetnie sprawdzi się wyrazista kiełbasa.
Niech ten prosty sposób na soczysty schab po myśliwsku będzie okazją do wyprawy do lasu i poszukania dorodnych prawdziwków. Smacznego!