W skrócie:
Schab po myśliwsku – przepis z boczkiem i grzybami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut (plus czas duszenia: około 1-1,5 godziny).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
4 plastry schabu środkowego (około 1,5-2 cm grubości),
200 g pieczarek,
1 cebula,
100 g wędzonego boczku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,
2-3 suszone lub świeże borowiki,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
olej rzepakowy do smażenia.
Jak zrobić schab po myśliwsku?
Sposób przygotowania:
Na początku plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem z każdej strony.
Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Suszone grzyby namocz we wrzątku, odsącz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.
Jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, zmiel suszone grzyby na puder i dodaj podczas duszenia mięsa.
Świeże grzyby podsmaż razem z pieczarkami.
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż schab z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni wytop boczek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.
Dodaj pieczarki i grzyby. Smaż, aż grzyby zmiękną i puszczą sok.
Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Smaż przez chwilę, mieszając.
Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia.
Włóż obsmażony schab do sosu. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i duś, aż mięso będzie miękkie przez około 1-1,5 godziny. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.
Pod koniec spróbuj smak sosu z duszenia schabu po myśliwsku. W razie potrzeb dodaj sól i pieprz.
Schab po myśliwsku jest gotowy do podania. Możesz udekorować go posiekanym świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Schab po myśliwsku inaczej
Taki schab po myśliwsku możesz także przyrządzić w piekarniku. W takim razie proponuję dusić go w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gwarantuję, że aromat suszonych grzybów wymieszanych z pieczarkami, wędzonym boczkiem i delikatnym majerankiem stworzy harmonijną całość.
To znakomita propozycja na rodzinny obiad, ale również wykwintne danie, które zaskoczy twoich domowników. Jeśli wolisz inne kawałki mięsa niż schab, możesz sięgnąć po karkówkę i przygotować ją po myśliwsku. Ponadto warto wiedzieć, że poza boczkiem, świetnie sprawdzi się wyrazista kiełbasa.
Niech ten prosty sposób na soczysty schab po myśliwsku będzie okazją do wyprawy do lasu i poszukania dorodnych prawdziwków. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
