Przy tym schabie po myśliwsku możesz biesiadować z rodziną. Tradycyjne kotlety przejdą do historii. Polecam go fanom grzybów i boczku

Anna Daniluk
Duszonym schabem po myśliwsku z boczkiem i pieczarkami urozmaicisz rodzinny obiad.
Duszonym schabem po myśliwsku z boczkiem i pieczarkami urozmaicisz rodzinny obiad. manyakotic/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Poczuj zapach lasu i smak soczystego mięsa w swojej kuchni. Przepis na schab po myśliwsku podpatrzyłam u koleżanki, która w lecie każdą wolną chwilę spędza w lesie. Gwarantuję, że schab po myśliwsku sprosta najbardziej wygórowanym oczekiwaniom. Zdradzam, jak go zrobisz w zaciszu własnej kuchni.

W skrócie:

Schab po myśliwsku – przepis z boczkiem i grzybami

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut (plus czas duszenia: około 1-1,5 godziny).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego (około 1,5-2 cm grubości),

  • 200 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 100 g wędzonego boczku,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego,

  • 2-3 suszone lub  świeże borowiki,

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,

  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić schab po myśliwsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku plastry schabu lekko rozbij tłuczkiem i dopraw solą i pieprzem z każdej strony.

  2. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Suszone grzyby namocz we wrzątku, odsącz, a następnie pokrój w mniejsze kawałki.

  3. Jeśli chcesz przyspieszyć gotowanie, zmiel suszone grzyby na puder i dodaj podczas duszenia mięsa.

  4. Świeże grzyby podsmaż razem z pieczarkami.

  5. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż schab z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.

  6. Na tej samej patelni wytop boczek. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli.

  7. Dodaj pieczarki i grzyby. Smaż, aż grzyby zmiękną i puszczą sok.

  8. Dodaj koncentrat pomidorowy i majeranek. Smaż przez chwilę, mieszając.

  9. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia.

  10. Włóż obsmażony schab do sosu. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię i duś, aż mięso będzie miękkie przez około 1-1,5 godziny. W razie potrzeby dolej trochę bulionu.

  11. Pod koniec spróbuj smak sosu z duszenia schabu po myśliwsku. W razie potrzeb dodaj sól i pieprz.

  12. Schab po myśliwsku jest gotowy do podania. Możesz udekorować go posiekanym świeżym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Schab po myśliwsku inaczej

Taki schab po myśliwsku możesz także przyrządzić w piekarniku. W takim razie proponuję dusić go w naczyniu żaroodpornym lub  brytfance. Gwarantuję, że aromat suszonych grzybów wymieszanych z pieczarkami, wędzonym boczkiem i delikatnym majerankiem stworzy harmonijną całość.

To znakomita propozycja na rodzinny obiad, ale również wykwintne danie, które zaskoczy twoich domowników. Jeśli wolisz inne kawałki mięsa niż schab, możesz sięgnąć po karkówkę i przygotować ją po myśliwsku. Ponadto warto wiedzieć, że poza boczkiem, świetnie sprawdzi się wyrazista kiełbasa.

Niech ten prosty sposób na soczysty schab po myśliwsku będzie okazją do wyprawy do lasu i poszukania dorodnych prawdziwków. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl