Pasek artykułowy - wybory

Rolada z karkówki na rodzinny obiad i na Wielkanoc. Soczyste kawałki rozpływają się w ustach. Sekret tkwi w marmurkowym mięsie

Anna Daniluk
Domowa rolada z karkówki to sycące danie na odświętny obiad.
Domowa rolada z karkówki to sycące danie na odświętny obiad. Creative-Family/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Soczysta karkówka to jeden z najbardziej wdzięcznych kawałków mięsa do pieczenia. Jej marmurkowa struktura przetykana tłuszczem sprawia, że jest niezwykle soczysta i pełna smaku. Zwinięta w roladę nabiera jeszcze więcej charakteru, a intensywne nadzienie z musztardą nikogo nie pozostawia obojętnym. Ta rolada z karkówki to obowiązkowy element uroczystych obiadów na święta i na rodzinne przyjęcia. Poznaj sekret idealnego mięsa.

W skrócie:

Rolada z karkówki – przepis na obiad

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Liczba porcji: 6-8.

Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,

  • 200 g boczku wędzonego,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 100 g żółtego sera,

  • 2 łyżki musztardy,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu,

  • 2 łyżki oleju rzepakowego,

  • 100 ml bulionu warzywnego.

Jak zrobić roladę z karkówki?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw karkówkę rozetnij wzdłuż tak, by powstał duży, płaski płat.

  2. Następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Uważaj, by nie rozerwać mięsa.

  3. Następnie natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką paprykę.

  4. Zacznij przygotowywać nadzienie. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, paprykę pokrój w kostkę.

  5. Warzywa podsmaż na oleju wraz z pokrojonym w paski boczkiem, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj starty ser i dokładnie wymieszaj.

  6. Zacznij zwijać roladę. Na wcześniej rozbitym płacie karkówki rozprowadź musztardę, a następnie wyłóż równomiernie farsz.

  7. Zwiń mięso ciasno w roladę i obwiąż sznurkiem lub zepnij namoczonymi w wodzie wykałaczkami.

  8. Zwiniętą roladę obsmaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony, aby zamknąć soki wewnątrz.

  9. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej bulionem warzywnym i piecz w 180°C.

  10. Jak długo należy dusić rolady z karkówki? Polewaj mięso co jakiś czas sosem spod pieczenia przez około 1,5 godziny.

  11. Roladę z karkówki z piekarnika odstaw po upieczeniu na 10 minut, aby soki się równomiernie rozłożyły.

  12. Mięso pokrój na plastry i podaj na gorąco.

Rolada z karkówki na bogato

Farsz do mięsa możesz przygotować z różnymi warzywami. Najczęściej sprawdza się papryka, papryka chili lub cebula z czosnkiem. Możesz zrobić ją w stylu zrazów z kiszonym ogórkiem i cebulą. Ponadto polecam ci zrobić ją z pieczarkami. Farsz z przesmażonych grzybów z cebulą, czosnkiem i boczkiem to prawdziwy rarytas. Jeśli karkówka i boczek to dla ciebie za mało mięsa, to możesz roladę z karkówki nadziać dobrze doprawionym mięsem mielonym. Po prostu palce lizać!

Sposób podania rolady z karkówki

Polecam podawać roladę z karkówki w klasyczny sposób, czyli z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Świetnie też sprawdzi się surówka z kapusty pekińskiej albo zasmażane buraczki.

To doskonała propozycja na wykwintny obiad, który nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy jest spektakularny. Idealnie komponuje się z domowym sosem pieczeniowym. To mięso możesz też podać na zimno jako rodzaj wędliny na kanapki. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl