W skrócie:
Kurczak na ostro siostry Anastazji – przepis na obiad
Liczba porcji: na 6 porcji.
Czas przygotowania: około 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 kg piersi z kurczaka,
6 cebul,
1 opakowanie ketchupu pikantnego,
4 łyżki masła klarowanego,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić kurczaka na ostro siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Najpierw dzień wcześniej, np.: wieczorem pokrój mięso w paski, natrzyj je solą, pieprzem i wstaw do lodówki.
Następnie przełóż do gotującej się wody i przez chwilę zaparz.
Cebulę pokrój w krążki, zeszklij na maśle, dodaj sparzone mięso i ketchup. Wymieszaj i duś przez około 5-10 minut.
Jeśli gotowy sos jest za gęsty, rozrzedź go odrobiną wody.
Gotowego kurczaka na ostro siostry Anastazji podawaj z kopytkami i ulubionym zestawem surówek.
Ketchup do sosu z kurczakiem
Do sosu do kurczaka na ostro polecam użyć ketchupu z dodatkiem ostrej mielonej papryki lub suszonej papryki chili. Takie danie jest wyjątkowo smaczne, gdy posypiesz je posiekanym świeżym szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki. Jeśli chcesz wzbogacić jego smak, polecam dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paski czerwone papryki, a gotowe danie posypać uprażonym sezamem.
Niech ten prosty przepis na kurczaka na ostro siostry Anastazji zachęci cię do zrobienia obiadu na każdą kieszeń. Po prostu rarytas bez zbędnego wymyślania. Smacznego!
Przepis zainspirowany jest daniem z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” siostry Anastazji Pustelnik opublikowane przez Wydawnictwo WAM.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
