W skrócie:
Ogórki konserwowe ostre siostry Anastazji – przepis do słoika
Liczba porcji: 4-6 słoików (w zależności od wielkości).
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 kg małych ogórków,
10 strąków świeżej papryki ostrej,
1 główka czosnku,
ziarna ziela angielskiego,
8 liści laurowych.
Zalewa:
1 ½ szklanki octu 10 procent,
2 szklanki wody,
200 g cukru,
20 g sól.
Jak zrobić ogórki konserwowe ostre siostry Anastazji?
Sposób przygotowania:
Na początku ogórki oczyść i ułóż w słoikach. Następnie umyj paprykę.
Do każdego słoika dodaj 1 listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i 1 strąk papryki ostrej.
Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i gorącym płynem zalej ogórki ułożone w słoikach.
Tak przygotowane ogórki konserwowe na ostro zakręć szczelnie i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Odstaw ogórki na minimum 3 dni.
Zrobienie ostrych ogórków konserwowych według przepisu siostry Anastazji to banalny sposób na zamknięcie smaku lata w słoikach. Zrobione teraz będę smakować też jesienią. Takie ogórki doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek, dań mięsnych czy jako samodzielna przekąska dla miłośników ostrych smaków. Najlepsze do tego przepisu będą małe, jędrne ogórki gruntowe, bez większych uszkodzeń. Dzięki temu po konserwacji zachowają swoją chrupkość i estetyczny wygląd. Smacznego!
Przepis na ogórki konserwowe ostre zainspirowany został książką „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
