Do kanapek, sałatki lub na przekąskę polecam ogórki konserwowe ostre. Znana zakonnica ma na to patent. Tak dobrych dawno nie jadłam

Anna Daniluk
Domowe ogórki konserwowe ostre siostry Anastazji to znakomita przekąska idealna do kanapek.
Domowe ogórki konserwowe ostre siostry Anastazji to znakomita przekąska idealna do kanapek. yelenayemchuk/123rf.com/zdjęcie ilustracyjne
Odkryj sekret pysznych, domowych ogórków konserwowych na ostro. Dzięki sprawdzonemu przepisowi siostry Anastazji Pustelnik przygotujesz aromatyczne ogórki z papryczką chili, czosnkiem i aromatyczną zalewą. Będą idealne jako dodatek do wielu dań. Gwarantuję, że rozgrzeją twoje podniebienie.

W skrócie:

Ogórki konserwowe ostre siostry Anastazji – przepis do słoika

Liczba porcji: 4-6 słoików (w zależności od wielkości).

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków,

  • 10 strąków świeżej papryki ostrej,

  • 1 główka czosnku,

  • ziarna ziela angielskiego,

  • 8 liści laurowych.

    Zalewa:

  • 1 ½ szklanki octu 10 procent,

  • 2 szklanki wody,

  • 200 g cukru,

  • 20 g sól.

Jak zrobić ogórki konserwowe ostre siostry Anastazji?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ogórki oczyść i ułóż w słoikach. Następnie umyj paprykę.

  2. Do każdego słoika dodaj 1 listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i 1 strąk papryki ostrej.

  3. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i gorącym płynem zalej ogórki ułożone w słoikach.

  4. Tak przygotowane ogórki konserwowe na ostro zakręć szczelnie i pasteryzuj przez 10-15 minut.

  5. Odstaw ogórki na minimum 3 dni.

Zrobienie ostrych ogórków konserwowych według przepisu siostry Anastazji to banalny sposób na zamknięcie smaku lata w słoikach. Zrobione teraz będę smakować też jesienią. Takie ogórki doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek, dań mięsnych czy jako samodzielna przekąska dla miłośników ostrych smaków. Najlepsze do tego przepisu będą małe, jędrne ogórki gruntowe, bez większych uszkodzeń. Dzięki temu po konserwacji zachowają swoją chrupkość i estetyczny wygląd. Smacznego!

Przepis na ogórki konserwowe ostre zainspirowany został książką „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Dźwig runął na placu budowy. Zginęły dwie osoby - WIDEO

Dźwig runął na placu budowy. Zginęły dwie osoby - WIDEO

Portugalia świętuje w Monachium. Ronaldo znów jest bohaterem

Portugalia świętuje w Monachium. Ronaldo znów jest bohaterem

Wróć na i.pl Portal i.pl