Biorę cebulę, rzodkiewki, liście sałaty i robię najlepszą sałatkę fattoush. Zjedz, a poczujesz się rześko jak szczypiorek na wiosnę. To hit!

Anna Daniluk
Domowa sałatka fattoush to przysmak pełny sezonowych witamin.
Domowa sałatka fattoush to przysmak pełny sezonowych witamin. Anna Daniluk
Szukasz świeżej, aromatycznej i lekkiej sałatki, która pobudzi apetyt? Gwarantuję, że sałatka fattoush właśnie do takich należy. Na studiach poznałam koleżankę, która często robiła sałatkę fattoush. Znała ją z rodzinnego domu, gdyż jej tato pochodził z Libanu. Zaskoczył mnie dodatek świeżej mięty, który przenosi smak tej prostej sałatki na wyższy poziom.

W skrócie:

Fattoush – przepis na sałatkę w stylu libańskim

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 średnie pomidory,

  • 1/2 czerwonej cebuli,

  • 1 główka sałaty rzymskiej lub 1/2 sałaty masłowej,

  • 5 rzodkiewek,

  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej.

Na dressing:

  • sok z 1 cytryny,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę fattoush?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj, oczyść wszystkie warzywa i dokładnie osusz. Następnie rzodkiewkę poszatkuj na cienkie plastry.

  2. Cebulę obierz z łupin i poszatkuj na cienkie piórka.

  3. Pomidora przekrój wszerz i pokrój na ćwiartki. Możesz też użyć pomidorków koktajlowych.

  4. Sałaty porwij na drobne części lub poszatkuj ostrym nożem.

  5. W szerokiej misce ułóż warzywa, zaczynając od sałaty, pomidora, cebuli i kończąc na plasterkach rzodkiewek.

  6. Dorzuć posiekaną świeżą miętę.

  7. W słoiczku połącz olej lub oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli korzystasz z suszonej mięty, dodaj ją do dressingu.

  8. Słoik szczelnie zamknij i energicznie potrząsaj aż powstanie emulsja.

  9. Takim sosem polej równomiernie sałatkę fattoush.

Dodatki do fattoush

Możesz się zastanawiać z czym podawać fattoush? Sałatka pochodzi z Libanu i często podawana jest z hummusem, falafelami i chlebkami pita. W Polsce możesz podawać ją z chrupiącą bagietką, albo zapakować do tortilli. Z kromką świeżego chleba również będzie przepyszna. Co więcej, sprawdzi się jako lekki lunch, zielona przystawka do grilla czy orzeźwiający dodatek do obiadu. Możesz dorzucić do niej pestki granatu, zamienić natkę pietruszkę na kolendrę, a pitę zastąpić stwardniałym, lekko czerstwym chlebem. W szczególności polecam dodać poszatkowane ogórki, czerwoną paprykę lub zamienić sałatę na garść roszponki.

Niech sałatka fattoush stanie się dla ciebie bazą do dalszego urozmaicania i wzbogacanie o sezonowe warzywa. Smacznego!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Lewandowski traci przywileje w Barcelonie kosztem Yamala

GORĄCY TEMAT
Lewandowski traci przywileje w Barcelonie kosztem Yamala

Rozpacz w Krakowie. Łzy smutku piłkarzy Wisły po porażce z Miedzią

O TYM SIĘ MÓWI
Rozpacz w Krakowie. Łzy smutku piłkarzy Wisły po porażce z Miedzią

Wróć na i.pl Portal i.pl