W skrócie:
Fattoush – przepis na sałatkę w stylu libańskim
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 średnie pomidory,
1/2 czerwonej cebuli,
1 główka sałaty rzymskiej lub 1/2 sałaty masłowej,
5 rzodkiewek,
2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej.
Na dressing:
sok z 1 cytryny,
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę fattoush?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj, oczyść wszystkie warzywa i dokładnie osusz. Następnie rzodkiewkę poszatkuj na cienkie plastry.
Cebulę obierz z łupin i poszatkuj na cienkie piórka.
Pomidora przekrój wszerz i pokrój na ćwiartki. Możesz też użyć pomidorków koktajlowych.
Sałaty porwij na drobne części lub poszatkuj ostrym nożem.
W szerokiej misce ułóż warzywa, zaczynając od sałaty, pomidora, cebuli i kończąc na plasterkach rzodkiewek.
Dorzuć posiekaną świeżą miętę.
W słoiczku połącz olej lub oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli korzystasz z suszonej mięty, dodaj ją do dressingu.
Słoik szczelnie zamknij i energicznie potrząsaj aż powstanie emulsja.
Takim sosem polej równomiernie sałatkę fattoush.
Dodatki do fattoush
Możesz się zastanawiać z czym podawać fattoush? Sałatka pochodzi z Libanu i często podawana jest z hummusem, falafelami i chlebkami pita. W Polsce możesz podawać ją z chrupiącą bagietką, albo zapakować do tortilli. Z kromką świeżego chleba również będzie przepyszna. Co więcej, sprawdzi się jako lekki lunch, zielona przystawka do grilla czy orzeźwiający dodatek do obiadu. Możesz dorzucić do niej pestki granatu, zamienić natkę pietruszkę na kolendrę, a pitę zastąpić stwardniałym, lekko czerstwym chlebem. W szczególności polecam dodać poszatkowane ogórki, czerwoną paprykę lub zamienić sałatę na garść roszponki.
Niech sałatka fattoush stanie się dla ciebie bazą do dalszego urozmaicania i wzbogacanie o sezonowe warzywa. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
