Spis treści
Urnebes – pasta z sera i papryki, która jest sałatką. Prosty przepis
Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia papryki
Porcje: ok. 4-8
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
200 g sera (twaróg lub feta),
100 g kwaśnej śmietany,
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1-2 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
sól i pieprz do smaku,
2-3 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie),
1 świeża ostra papryczka (opcjonalnie, drobno posiekana).
Jak zrobić urnebes?
W misce rozgnieć widelcem twaróg lub ser feta.
Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Do mieszanki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną ostrą paprykę, sól i pieprz. Jeśli chcesz, dodaj też posiekaną ostrą papryczkę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Na koniec dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Podawaj jako samodzielną przekąskę, do pieczywa lub dodatek do dania głównego. Smacznego!
Co to jest pasta urnebes?
Urnebes – podobnie jak bliskowschodnia szakszuka – oznacza bałagan, nieporządek. W Serbii, gdzie jest szczególnie popularna, oryginalnie nazywa się urnebes salata, czyli jest uznawana za... sałatkę! Nie jest jednak sałatką, jaką możemy sobie wyobrażać. To tradycyjne bałkańskie danie jest pastą, którą przygotowuje się z sera lub fety, śmietany, czosnku oraz przypraw (w tym papryki).Urnebes jest znany ze swojego intensywnego smaku. Podaje się je na różne okazje – od spotkań rodzinnych po uroczystości i różnego rodzaju przyjęcia.
Urnebes to pasta, którą zajadałam się na Bałkanach i wracam do niej za każdym razem, kiedy zatęsknię za tym regionem. Kremowa, pikantna, pełna smaku i miłych wspomnień – to esencja bałkańskiej kuchni. Najczęściej jadłam ją z pljeskavicą, czyli bałkańskim burgerem, ale też smarowałam nią pieczywo czy zanurzałam w niej słupki warzyw, traktując urnebes jak bałkański hummus.
Zdradzę ci też sekret: prawda jest też taka, że co gospodyni, to nieco inny przepis. Fanki ostrzejszych smaków dodają więcej ostrych papryczek, a niektóre dorzucają zblendowaną pieczoną paprykę – podobnie jak w greckiej paście tirokafteri. Możesz też spotkać się z wersją z cebulą. Ta pasta – albo jak mówią Serbowie: sałatka – zwykle jest podawana jako pasta lub dodatek do dań głównych czy z grilla. Możesz nią posmarować focaccię, chleb żytni czy podać z mięsami z grilla. W każdej odsłonie będzie pysznie!
