To leczo wkrótce podbije kosmos! Przetestowałam danie, które poleci z polskim astronautą na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Anna Moyseowicz
Polski astronauta zabierze ze sobą w kosmos, oprócz standardowego menu, dania liofilizowane firmy LYOFOOD.
Polski astronauta zabierze ze sobą w kosmos, oprócz standardowego menu, dania liofilizowane firmy LYOFOOD. Anna Moyseowicz/ Polska Press
Zbliża się start misji na Międzynarodową Stację Kosmiczną. Astronauci przez dwa tygodnie będą przeprowadzać liczne eksperymenty. Polskiemu naukowcowi będą w tym towarzyszyć specjalnie przygotowane, liofilizowane posiłki. Miałam okazję wypróbować kilka z nich, w tym warzywne leczo z kaszą. Oto jak taki posiłek się przygotowuje. Jak smakuje liofilizowane leczo?

Spis treści

Polska misja na Międzynarodową Stację Kosmiczną

Misja Ax-4 planowana jest na 8 czerwca 2025 roku. W jej ramach odbędzie się pierwsza polska kosmiczna misja technologiczno-naukowa. Drugim w dziejach Polakiem, który poleci w kosmos, będzie dr Sławosz Uznański.

– Polska misja to przedsięwzięcie technologiczno-naukowe, które przyniesie korzyści nie tylko dla naszego kraju, ale także dla międzynarodowej społeczności. Dzięki zaangażowaniu polskich firm i instytucji naukowych przeprowadzone zostaną eksperymenty, które wpłyną na rozwój medycyny, biologii, inżynierii oraz technologii kosmicznych – jak cytuje Polsat, powiedział minister rozwoju i technologii Krzysztof Paszyk.

Polskiemu naukowcowi będą towarzyszyć dania kieleckiej firmy LYOFOOD, która we współpracy z Europejską Agencją Kosmiczną i specjalnie na potrzeby misji stworzyła wyjątkowe menu posiłków. Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, będącą dodatkiem do standardowego menu spełniającego wymagania żywieniowe i operacyjne na orbicie.

– Podczas pobytu na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej nie mamy doępu do świeżych produktów tak jak na Ziemi. Świeże warzywa i owoce to prawdziwy luksus, który pojawia się tylko przez kilka dni po przylocie misji cargo z zaopatrzeniem. Większość jedzenia to posiłki w puszkach lub liofilizowane, zapakowane w saszetki – tłumaczy dr Sławosz Uznański-Wiśniewski.

Leczo z kaszą w kosmosie. Wyniki redakcyjnego testu

W ramach paczki dla mediów otrzymałam przykładowe posiłki przygotowane przez LYOFOOD, w tym warzywne leczo z kaszą gryczaną. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie naturalny skład dania.

Składniki:

  • warzywa (cukinia, papryka, bakłażan, cebula),

  • pulpa pomidorowa,

  • kasza gryczana niepalona,

  • bulion warzywny,

  • oliwa z oliwek,

  • koncentrat pomidorowy,

  • czosnek,

  • sól,

  • przyprawy,

  • cukier,

  • sok z cytryny.

Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy zalać je wrzątkiem i odczekać określony czas. W smaku leczo jest bardzo dobre. Czuć w nim warzywa, które smakują jak świeże, kaszę, a także wyczuwalny jest smak sosu pomidorowego. Ku mojemu zaskoczeniu, wszystkie składniki były miękkie.

Uważam, że tego rodzaju liofilizaty są świetną alternatywą, gdy nie mamy możliwości ugotowania obiadu, ale mamy ochotę na wartościowy, smaczny posiłek. Sprawdzą się na przykład podczas górskiej wędrówki czy biwaku. Wystarczy wówczas jedynie dostęp do wrzątku, na przykład w schronisku górskim lub dzięki zabraniu ze sobą turystycznej kuchenki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Tu w Poznaniu kupisz lody dla psów! Smak kiełbasy podbija podniebienia czworonogów

Tu w Poznaniu kupisz lody dla psów! Smak kiełbasy podbija podniebienia czworonogów

Wróć na i.pl Portal i.pl