Na przyjęciach tym ciastem wysoko zawiesisz poprzeczkę. Szybki biszkopt z galaretką jest łatwiejszy niż wygląda. To letni rarytas

Anna Daniluk
Na domowy deser polecam upiec szybki biszkopt z galaretką. W sezonie świetnie smakuje z truskawkami lub malinami.
Na domowy deser polecam upiec szybki biszkopt z galaretką. W sezonie świetnie smakuje z truskawkami lub malinami. Bartosz Luczak/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Szybki biszkopt z galaretką to tradycyjne ciasto z 4 jajek, na którym układasz ulubione sezonowe owoce, a następnie zalewasz rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretką. Ten przepis jest przyjazny nawet dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni. Zrobisz je szybko, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia i tężenia galaretki. Wypróbuj przepis na niezawodny wypiek.

W skrócie:

Szybki biszkopt z galaretką – przepis z sezonowymi owocami

Liczba porcji: na 12-16 kawałków (na blaszkę 20 × 30 cm).

Czas przygotowania: 1 godzina + około 2-3 godziny tężenia galaretki.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 120 g cukru,

  • 160 g mąki pszennej,

  • 6 łyżek oleju rzepakowego,

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,

  • 2 czerwone galaretki np.: truskawkowe, malinowe lub żurawinowe,

  • sezonowe owoce np.: 600 g truskawek, malin lub czerwonych porzeczek.

Jak zrobić szybki biszkopt z galaretką?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijaj i dodawaj co chwilę po jednym żółtku na zmianę z cukrem kryształem.

  2. Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.

  3. Nie przerywając ubijania, bardzo powoli wlewaj olej rzepakowy i stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

  4. Na sam koniec wlej ocet jabłkowy i krótko wymieszaj.

  5. Szybki biszkopt piecz przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza bez termoobiegu z włączoną funkcją grzania góra-dół.

  6. W trakcie pieczenia umyj wybrane owoce i oczyść z szypułek lub ogonków w razie potrzeby.

  7. Galaretki owocowe rozpuść w trzech szklankach gorącej wody.

  8. Owoce ułóż na wystudzonym biszkopcie. Truskawki możesz przekroić na pół. Owoce zalej tężejącą galaretką.

  9. Gotowy szybki biszkopt z galaretką wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!

Niech ten prosty przepis zmotywuje cię do zrobienia łatwego ciasta biszkoptowego z galaretką i owocami. Świetnie sprawdzi się na imprezach okolicznościowych np.: urodzinach, imieninach lub na wyjątkowe rocznice.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Trump przebił awanturę z Zełenskim. Film o "ludobójstwie białych" - WIDEO

Trump przebił awanturę z Zełenskim. Film o "ludobójstwie białych" - WIDEO

Hurkacz w Genewie zagra z Fritzem o półfinał, a Zieliński w Hamburgu odpadł od razu

Hurkacz w Genewie zagra z Fritzem o półfinał, a Zieliński w Hamburgu odpadł od razu

Wróć na i.pl Portal i.pl