W skrócie:
Szybki biszkopt z galaretką – przepis z sezonowymi owocami
Liczba porcji: na 12-16 kawałków (na blaszkę 20 × 30 cm).
Czas przygotowania: 1 godzina + około 2-3 godziny tężenia galaretki.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 jajka,
120 g cukru,
160 g mąki pszennej,
6 łyżek oleju rzepakowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu jabłkowego,
2 czerwone galaretki np.: truskawkowe, malinowe lub żurawinowe,
sezonowe owoce np.: 600 g truskawek, malin lub czerwonych porzeczek.
Jak zrobić szybki biszkopt z galaretką?
Sposób przygotowania:
Na początku żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijaj i dodawaj co chwilę po jednym żółtku na zmianę z cukrem kryształem.
Mąkę pszenną przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
Nie przerywając ubijania, bardzo powoli wlewaj olej rzepakowy i stopniowo dodawaj przesianą mąkę.
Na sam koniec wlej ocet jabłkowy i krótko wymieszaj.
Szybki biszkopt piecz przez 40 minut w 170 stopniach Celsjusza bez termoobiegu z włączoną funkcją grzania góra-dół.
W trakcie pieczenia umyj wybrane owoce i oczyść z szypułek lub ogonków w razie potrzeby.
Galaretki owocowe rozpuść w trzech szklankach gorącej wody.
Owoce ułóż na wystudzonym biszkopcie. Truskawki możesz przekroić na pół. Owoce zalej tężejącą galaretką.
Gotowy szybki biszkopt z galaretką wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Niech ten prosty przepis zmotywuje cię do zrobienia łatwego ciasta biszkoptowego z galaretką i owocami. Świetnie sprawdzi się na imprezach okolicznościowych np.: urodzinach, imieninach lub na wyjątkowe rocznice.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
