Do niedzielnej kawy podaję ciasto dziwak. Przepis od znanej zakonnicy robi furorę! Zrobisz raz i będziesz chcieć więcej

Gabriela Fedyk
Ciasto Dziwak to wyjątkowy wypiek, który oczaruje każdego. Z przepisu siostry Anastazji powstaje deser, od którego nie sposób się oderwać.
Ciasto Dziwak to wyjątkowy wypiek, który oczaruje każdego. Z przepisu siostry Anastazji powstaje deser, od którego nie sposób się oderwać. james3035/123RF/zdjęcie ilustracyjne
Ciasto „Dziwak” Siostry Anastazji to przepis, który podbił serca (i brzuchy) wielu osób. Kruche ciasto, nadzienie jabłkowe, masa makowa i czekoladowa polewa tworzą wyjątkową harmonię. To ciasto idealne na specjalne okazje, które oczaruje twoich gości swoim niesamowitym smakiem. Sprawdź, jak przygotować to pyszne ciasto krok po kroku!

Spis treści

„Dziwak” siostry Anastazji – przepis na wyjątkowe ciasto

Liczba porcji: ok. 24 kawałki.

Czas przygotowania: 2 godziny.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g cukru pudru,

  • 250 g margaryny,

  • 4 żółtka,

  • 600 g mąki,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany.

Nadzienie z jabłek:

  • 750 g jabłek,

  • 40 g margaryny,

  • cukier do smaku.

Masa makowa:

  • 150 g maku,

  • 3 jajka,

  • 50 g margaryny,

  • 100 g cukru pudru,

  • 150 g bakalii,

  • 1 łyżka miodu płynnego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • olejek migdałowy (opcjonalnie).

Masa:

  • 250 g masła,

  • cukier puder do smaku,

  • galaretka.

Polewa:

  • 125 g masła,

  • 1/2 szklanki cukru,

  • 2 łyżki wody,

  • 1,5 łyżki kakao.

Jak zrobić ciasto „Dziwak”?

  1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wysyp na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem.

  2. Cukier utrzyj z żółtkami i śmietaną, a następnie dodaj do mąki.

  3. Zagnieć ciasto, podziel na 4 równe części.

  4. Jedną część ciasta rozwałkuj na blasze 23 × 38 cm, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Resztę zwiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.

  5. Mak sparz i zmiel. Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem. Dodaj mak, miód, olejek migdałowy, proszek do pieczenia i dalej ucieraj.

  6. Ubij pianę z białek i dodaj do masy makowej. Delikatnie wmieszaj bakalie, wyłóż na podpieczone wcześniej ciasto, a na to połóż drugi płat rozwałkowanego ciasta. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 35-40 min, aż ciasto się zarumieni.

  7. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Usmaż je na patelni z margaryną i cukrem.

  8. Wyłóż trzecią część rozwałkowanego ciasta na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

  9. Na podpieczone ciasto nałóż ostudzone jabłka, na wierzchu połóż czwartą część rozwałkowanego kruchego ciasta i piecz dalej przez 30-40 minut.

  10. Przygotuj masę. Masło utrzyj z cukrem, aż będzie gładkie i puszyste. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Jak zacznie tężeć, zacznij ją wlewać do utartej masy.

  11. Zrób polewę. Wszystkie składniki włóż do rondelka i zagotuj, ciągle mieszając. Odłóż do przestudzenia.

  12. Czas na najważniejszy moment, czyli składanie ciasta. Podstawę stanowi ciasto z makiem. Na nie wyłóż masę z galaretką, następnie ciasto z jabłkami, a całość polej lekko przestudzoną polewą. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na i.pl Portal i.pl