Spis treści
„Dziwak” siostry Anastazji – przepis na wyjątkowe ciasto
Liczba porcji: ok. 24 kawałki.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto:
250 g cukru pudru,
250 g margaryny,
4 żółtka,
600 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kwaśnej śmietany.
Nadzienie z jabłek:
750 g jabłek,
40 g margaryny,
cukier do smaku.
Masa makowa:
150 g maku,
3 jajka,
50 g margaryny,
100 g cukru pudru,
150 g bakalii,
1 łyżka miodu płynnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olejek migdałowy (opcjonalnie).
Masa:
250 g masła,
cukier puder do smaku,
galaretka.
Polewa:
125 g masła,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżki wody,
1,5 łyżki kakao.
Jak zrobić ciasto „Dziwak”?
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wysyp na stolnicę. Dodaj margarynę i posiekaj nożem.
Cukier utrzyj z żółtkami i śmietaną, a następnie dodaj do mąki.
Zagnieć ciasto, podziel na 4 równe części.
Jedną część ciasta rozwałkuj na blasze 23 × 38 cm, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Resztę zwiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki.
Mak sparz i zmiel. Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem. Dodaj mak, miód, olejek migdałowy, proszek do pieczenia i dalej ucieraj.
Ubij pianę z białek i dodaj do masy makowej. Delikatnie wmieszaj bakalie, wyłóż na podpieczone wcześniej ciasto, a na to połóż drugi płat rozwałkowanego ciasta. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 35-40 min, aż ciasto się zarumieni.
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Usmaż je na patelni z margaryną i cukrem.
Wyłóż trzecią część rozwałkowanego ciasta na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Na podpieczone ciasto nałóż ostudzone jabłka, na wierzchu połóż czwartą część rozwałkowanego kruchego ciasta i piecz dalej przez 30-40 minut.
Przygotuj masę. Masło utrzyj z cukrem, aż będzie gładkie i puszyste. Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wody. Jak zacznie tężeć, zacznij ją wlewać do utartej masy.
Zrób polewę. Wszystkie składniki włóż do rondelka i zagotuj, ciągle mieszając. Odłóż do przestudzenia.
Czas na najważniejszy moment, czyli składanie ciasta. Podstawę stanowi ciasto z makiem. Na nie wyłóż masę z galaretką, następnie ciasto z jabłkami, a całość polej lekko przestudzoną polewą. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga siostry Anastazji. Przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne” opublikowanej przez Wydawnictwo WAM.
