W skrócie:
Ciastka owsiane z pistacjami – przepis na domowy frykas
Liczba porcji: 12 ciastek.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
100 g płatków owsianych górskich,
40 g mąki pszennej,
40 g budyniu waniliowego bez cukru,
100 g pasty pistacjowej,
2 jajka,
50 g roztopionego masła,
30 g cukru z prawdziwą wanilią,
3 g proszku do pieczenia,
20 g posiekanych pistacji.
szczypta soli.
Jak zrobić ciastka owsiane z pistacjami?
Sposób przygotowania:
Zacznij od roztopienia masła. Odstaw je do wystudzenia.
Następnie do dużej miski wsyp kolejno wszystkie suche składniki. Zacznij od płatków owsianych i cukru.
Przesiej mąkę pszenną, budyń i proszek do pieczenia i dodaj do płatków owsianych.
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszaj i dodaj sól.
Następnie wlej pastę pistacjową, rozbij i rozmieszaj jajka i dodaj je do suchych składników z pastą pistacjową.
Wlej masło i dokładnie wymieszaj silikonową szpatułką.
Rozgrzej piekarnik do 180°C z opcją grzania góra dół.
Łyżkę maczaj w wodzie i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 12 równych ciastek średniej wielkości.
Pamiętaj o zachowaniu odstępów pomiędzy ciastkami.
Ciastka owsiane z pistacjami piecz przez 15-17 minut aż brzegi się zarumienią.
Upieczone ciasteczka pistacjowe odstaw do wystudzenia na metalowej kratce.
Domowe ciastka owsiane z pistacjami sprawdzą się na prezent dla bliskiej osoby. Możesz podać je na Dzień Matki, Dzień Dziecka, urodziny lub imieniny. Zapakowane w ozdobne pudełku nabiorą odświętnego charakteru.
Zachęcam cię do podania ich na rodzinny podwieczorek do filiżanki gorącej kawy lub kubka ciepłego mleka. Możesz też wsunąć je dziecku jako przekąskę do szkoły lub spakować jako słodkie małe co nieco do pracy. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
