Strapatsada – grecka jajecznica z pomidorami, fetą i oregano. Prosty sposób na śniadanie pełne słońca i śródziemnomorskiego smaku

Gabriela Fedyk
Strapatsada, czyli jajecznica po grecku, to danie z pomidorami, aromatycznym oregano i słoną, kremową fetą.
Strapatsada, czyli jajecznica po grecku, to danie z pomidorami, aromatycznym oregano i słoną, kremową fetą. DronG/Getty Images
Strapatsada, czyli grecka jajecznica z pomidorami i fetą, to prosty i aromatyczny sposób na przeniesienie się choć na chwilę do słonecznej Grecji. Idealna na śniadanie, brunch albo lekką kolację. To danie rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serce.

Spis treści

Strapatsada – przepis na jajecznicę po grecku

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 średnie pomidory lub jedna puszka krojonych pomidorów (400 g),

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1/2 cebuli,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 łyżeczka płatków chili,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • sól i pieprz (do smaku),

  • 4 jajka,

  • 80 g sera feta.

Jak zrobić jajecznicę po grecku?

  1. Przygotuj składniki na jajecznicę po grecku. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Fetę pokrusz. Jajka lekko roztrzep w miseczce.

  2. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, umyj je, odetnij końcówki, a następnie zetrzyj je na tarce – aż do momentu, gdy pozostanie tylko skórka. Starte pomidory zachowaj, skórki wyrzuć. Jeżeli zdecydujesz się na pomidory z puszki, miej je w zasięgu ręki.

  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż, aż staną się miękkie i przezroczyste.

  4. Dodaj starte pomidory lub pomidory z puszki, dopraw płatkami chili, oregano, solą (ale uważaj – feta jest słona i spokojnie możesz posolić mniej niż zazwyczaj) i pieprzem. Smaż, aż większość soku odparuje.

  5. Na patelnię wlej roztrzepane jajka i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.

  6. Smaż, aż jajka lekko się zetną – nie przesadzaj z czasem, by pozostały kremowe. Zdejmij patelnię z ognia.

  7. Jajecznicę udekoruj pokruszoną fetą, skrop oliwą z oliwek i podawaj od razu. Smacznego!

Jajecznica, która smakuje jak lato w Grecji

Są dania, które mogą przenosić nas w czasie i przestrzeni. Strapatsada, czyli jajecznica po grecku, to danie z dojrzałymi pomidorami, aromatycznym oregano i słoną, kremową fetą, które jest jak wspomnienie letnich poranków na greckiej wyspie.

Ta klasyczna potrawa, znana również jako kagianas, to kwintesencja greckiego podejścia do jedzenia: prosto, sezonowo, bez pośpiechu – ale z ogromną miłością do smaku. Roztrzepane jajka łączą się tu z soczystymi pomidorami, a wszystko doprawione jest odrobiną oliwy, ziół i szczyptą chili dla podkreślenia charakteru, a na wierzchu kruszona feta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Strapatsada przypomina nieco szakszukę czy menemen, dlatego będzie smakować osobom, które lubią różne wersje jajecznicy. To danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut, a daje uczucie sytości i komfortu na wiele godzin. Jest idealne nie tylko na śniadanie czy brunch, ale też na lekką kolację – najlepiej z kromką chrupiącego chleba.

Strapatsada to coś więcej niż jajecznica. To smak greckiego domu, tradycji i radości z prostych rzeczy. Spróbujesz raz i pokochaj na zawsze.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Morskie farmy wiatrowe napędzają biznes Dominiki Kulczyk

Morskie farmy wiatrowe napędzają biznes Dominiki Kulczyk

Son Heung-min: „Jestem legendą Tottenhamu”

Son Heung-min: „Jestem legendą Tottenhamu”

Wróć na i.pl Portal i.pl