Weź kurczaka, ciasto francuskie, pieczarki i zrób obiad jak Jamie Oliver. Znany kucharz zadedykował go tacie. Tym obiadem możesz zaimponować

Anna Daniluk
W programie „Chef’s Table. Legendy” Jamie Oliver pokazał przygotowanie kurczaka Trevora. Przepisu, który rozsławił go na początku kariery telewizyjnej.
W programie „Chef’s Table. Legendy” Jamie Oliver pokazał przygotowanie kurczaka Trevora. Przepisu, który rozsławił go na początku kariery telewizyjnej. Courtesy of Netflix 2025
Kurczak Trevora to sztandarowe danie Jamiego Olivera. Opowiadał o kulisach jego powstania w programie „Chef’s Table. Legendy”. Zdradził, że jest proste, smaczne i robi wrażenie i kojarzy mu się z gotowaniem jego taty. Co więcej, danie harmonijnie łączy smak grzybów, musztardy, kurczaka i pieczarek zamykając go w chrupiącym cieście francuskim.

W skrócie:

Kurczak Trevora – przepis Jamiego Olivera w cieście francuskim i pieczarkami

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: około 60 minut (w tym czas chłodzenia farszu i pieczenie w piekarniku).

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 250 g mieszanych grzybów lub samych pieczarek,

  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki (30 g),

  • 1/2 cytryny,

  • 4 filety z piersi kurczaka, bez skóry,

  • mąka pszenna, do oprószenia,

  • 320 g gotowego ciasta francuskiego w rolce,

  • 1 duże jajko,

  • 2 czubate łyżki musztardy gruboziarnistej,

  • 150 ml białego wina,

  • 150 ml śmietany 30 procent,

  • 2 łyżki sosu żurawinowego.

Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim Jamiego Olivera?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu).

  2. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średniej mocy palnika. Obierz, drobno posiekaj i dodaj czosnek.

  3. Połowę grzybów drobno pokrój w plasterki, a resztę grubo poszarp i wrzuć na patelnię.

  4. Dopraw do smaku szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smaż przez 10 minut, aż będą pięknie złociste.

  5. Drobno posiekaj i dodaj łodyżki pietruszki, a następnie grubo posiekaj i wrzuć listki.

  6. Wciśnij trochę soku z cytryny, zdejmij z ognia i przełóż na deskę, aby całkowicie ostygło (na tym etapie możesz drobniej posiekać farsz, jeśli wolisz, lub zostawić go w większych kawałkach).

  7. Ostrym nożem, natnij najgrubszą część każdego fileta z kurczaka, tworząc kieszonkę.

  8. Podziel farsz grzybowy i napełnij nim kieszenie, a następnie uformuj piersi z powrotem do pierwotnego kształtu, zamykając farsz w środku.

  9. Na czystej, oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na 4 części.

  10. Owiń każdą częścią ciasta pierś kurczaka i przełóż na dużą, natłuszczoną blachę do pieczenia.

  11. Rozbij jajko i posmaruj nim ciasto. Kurczak w cieście francuskim piecz w piekarniku przez 35 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie złociste, a kurczak w środku dobrze upieczony.

  12. Podczas gdy kurczak się piecze, wlej musztardę i białe wino na patelnię na średniej mocy palnika i gotuj, aż alkohol odparuje i sos się zredukuje.

  13. Wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie oblepiał łyżkę. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku.

  14. Pokrój każdą pierś kurczaka na 3 części i podawaj z porcją sosu musztardowego, kleksem sosu żurawinowego.

Jamie Oliver poleca podawać go z porcją gotowanych na parze zielonych warzyw i puszystym purée ziemniaczanym. Niech ten przepis zainspiruje cię do ugotowania znakomitego obiadu z kurczakiem w roli głównej z łatwo dostępnych składników. Jeśli nie przepadasz za kurczakiem, możesz go zamienić na filet z indyka. W każdej odsłonie będzie to pyszne danie na rodzinny obiad.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl