W skrócie:
Kurczak Trevora – przepis Jamiego Olivera w cieście francuskim i pieczarkami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: około 60 minut (w tym czas chłodzenia farszu i pieczenie w piekarniku).
Stopień trudności: średni.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
250 g mieszanych grzybów lub samych pieczarek,
1 pęczek świeżej natki pietruszki (30 g),
1/2 cytryny,
4 filety z piersi kurczaka, bez skóry,
mąka pszenna, do oprószenia,
320 g gotowego ciasta francuskiego w rolce,
1 duże jajko,
2 czubate łyżki musztardy gruboziarnistej,
150 ml białego wina,
150 ml śmietany 30 procent,
2 łyżki sosu żurawinowego.
Jak zrobić kurczaka w cieście francuskim Jamiego Olivera?
Sposób przygotowania:
Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg) lub 220°C (bez termoobiegu).
Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średniej mocy palnika. Obierz, drobno posiekaj i dodaj czosnek.
Połowę grzybów drobno pokrój w plasterki, a resztę grubo poszarp i wrzuć na patelnię.
Dopraw do smaku szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym czarnym pieprzem i smaż przez 10 minut, aż będą pięknie złociste.
Drobno posiekaj i dodaj łodyżki pietruszki, a następnie grubo posiekaj i wrzuć listki.
Wciśnij trochę soku z cytryny, zdejmij z ognia i przełóż na deskę, aby całkowicie ostygło (na tym etapie możesz drobniej posiekać farsz, jeśli wolisz, lub zostawić go w większych kawałkach).
Ostrym nożem, natnij najgrubszą część każdego fileta z kurczaka, tworząc kieszonkę.
Podziel farsz grzybowy i napełnij nim kieszenie, a następnie uformuj piersi z powrotem do pierwotnego kształtu, zamykając farsz w środku.
Na czystej, oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na 4 części.
Owiń każdą częścią ciasta pierś kurczaka i przełóż na dużą, natłuszczoną blachę do pieczenia.
Rozbij jajko i posmaruj nim ciasto. Kurczak w cieście francuskim piecz w piekarniku przez 35 minut, lub do momentu, aż ciasto będzie złociste, a kurczak w środku dobrze upieczony.
Podczas gdy kurczak się piecze, wlej musztardę i białe wino na patelnię na średniej mocy palnika i gotuj, aż alkohol odparuje i sos się zredukuje.
Wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje i będzie oblepiał łyżkę. Zdejmij z ognia i dopraw do smaku.
Pokrój każdą pierś kurczaka na 3 części i podawaj z porcją sosu musztardowego, kleksem sosu żurawinowego.
Jamie Oliver poleca podawać go z porcją gotowanych na parze zielonych warzyw i puszystym purée ziemniaczanym. Niech ten przepis zainspiruje cię do ugotowania znakomitego obiadu z kurczakiem w roli głównej z łatwo dostępnych składników. Jeśli nie przepadasz za kurczakiem, możesz go zamienić na filet z indyka. W każdej odsłonie będzie to pyszne danie na rodzinny obiad.
Źródło:
Jamie Oliver – My old mans superb chicken
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- „Chef’s Table. Legendy” przedstawia szefów kuchni z misją. Ich gotowanie ma sens
- Szukasz pomysłu na chrupiącego kurczaka? Kluczowe są płatki kukurydziane
- Pożywny kurczak z pieczarkami. Oto przepis na mięso w kremowym sosie
- Fenomenalne danie dla fanów delikatnego mięsa. To przepis popularnego szefa kuchni
