W skrócie:
Ekspresowy deser chia z truskawkami – przepis na sezonowy frykas
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 minut + czas chłodzenia (minimum 2 godziny).
Stopień trudności: bardzo łatwy.
Składniki:
4 łyżki nasion chia,
1 szklanka mleka lub napoju migdałowego,
1 łyżka syropu klonowego lub innego ulubionego słodzika,
około 200 g świeżych truskawek,
6 listków mięty do dekoracji.
Jak zrobić deser z chia i truskawkami?
Sposób przygotowania:
W misce wymieszaj nasiona chia z mlekiem lub napojem migdałowym. Dolej syrop klonowy lub inny słodzik.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Deser z chia i truskawkami przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
W tym czasie nasiona chia wchłoną płyn, zgęstnieją i stworzą gęsty, kremowy pudding.
Następnie umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój na mniejsze kawałki.
Część truskawek możesz zmiksować na mus, jeśli lubisz bardziej jednolitą konsystencję. A połowę zostawić do ułożenia na wierzchu.
Wyjmij naczynie z puddingiem chia z lodówki.
Pudding możesz podgrzać jeśli chcesz zjeść go na ciepło.
Deser chia z truskawkami przełóż do miseczek i pucharków. Rozłóż mus truskawkowy i udekoruj kawałkami pokrojonych owoców.
Na koniec deser z chia i truskawkami udekoruj listkami mięty.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis stanie się twoją nową kulinarną obsesją. Aksamitny deser chia z aromatycznymi słodkimi truskawkami to przysmak na medal. Możesz go zjeść na śniadanie, lekki podwieczorek, a nawet jako małe co nieco między posiłkami. W połączeniu z sezonowymi owocami stworzysz idealny smakowity duet. Co więcej, zrobisz go bez większych problemów. Smacznego!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
