Biorę truskawki, rabarbar i mam najlepszy sezonowy deser. Jest prosty, a wygląda jak z francuskiej piekarni

Gabriela Fedyk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kruche, maślane ciasto, soczyste truskawki, kwaskowaty rabarbar i zapach cynamonu unoszący się z piekarnika… Jeżeli szukasz pomysłu na prosty, letni deser z sezonowych owoców, to ta rustykalna tarta jest strzałem w dziesiątkę. Smakuje jak lato u babci, a do jej przygotowania nie potrzebujesz ani formy, ani wyjątkowych umiejętności. Efekt jak z francuskiej cukierni gwarantowany!

Spis treści

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem. Prosty przepis na letni deser

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia + ok. 40 minut pieczenia

Porcja: ok. 10 kawałków

Stopień trudności: łatwy

Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem zachwyca wyglądem i smakiem, a robi się ją w kilka chwil.
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem zachwyca wyglądem i smakiem, a robi się ją w kilka chwil.
Vladimir Mironov/Getty Image

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,

  • 4 łyżki drobnego cukru,

  • szczypta soli,

  • 140 g zimnego masła,

  • 1 jajko.

Nadzienie truskawkowo-rabarbarowe:

  • 250 g truskawek,

  • 350 g rabarbaru,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta soli,

  • 1/3 łyżeczki cynamonu,

  • sok z 1/2 cytryny lub limonki,

  • wanilia z 1 laski lub cukier wanilinowy.

Jak zrobić rustykalną tartę z truskawkami i rabarbarem?

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość miksuj przez około minutę (mikserem z mieszadłem lub w malakserze), aż składniki zaczną przypominać drobną kruszonkę. Możesz też rozetrzeć je palcami lub posiekać na stolnicy.

  2. Następnie dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ciasto – do momentu, gdy zacznie się łączyć w zwartą masę. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i schowaj do lodówki na około 30 minut.

  3. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki. Rabarbar również umyj (nie obieraj), odetnij liście, a łodygi osusz i pokrój na kawałki o długości 1-2 cm.

  4. Truskawki i rabarbar przełóż do miski, dodaj cukier, sól, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz wanilię, a następnie delikatnie wymieszaj.

  5. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Przełóż ciasto na blachę i delikatnie usuń górny papier.

  6. Nadzienie zacznij nakładać od środka, kierując się do brzegów, ale zostaw wolny fragment o szerokości 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny lub limonki, żeby rozpuścić mąkę znajdującą się na powierzchni nadzienia.

  7. Brzegi ciasta zawiń do środka, przykrywając częściowo mieszankę truskawek i rabarbaru – tak, żeby lekko na siebie nachodziły, tworząc rustykalną „falbankę”. Delikatnie dociśnij je do siebie.

  8. Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj jeszcze ciepłe. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Smacznego!

Galette z truskawkami i rabarbarem, czyli lato na talerzu

Ta galette z truskawkami i rabarbarem to kwintesencja letniego wypieku – rustykalna, prosta, a przy tym zachwycająca smakiem. Kruche, maślane ciasto otula kwaskowato-słodkie nadzienie z soczystych truskawek i rabarbaru, delikatnie podkręconych wanilią, cynamonem i kroplą soku z cytryny lub limonki. Nie wymaga specjalnych umiejętności ani formy – wystarczy rozwałkować, zawinąć i upiec.

Ta rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem to idealny deser na letni piknik, leniwe popołudnie lub gości, których chcesz zaskoczyć czymś wyjątkowym – ale bez niepotrzebnego stresu. Podana z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany smakuje jeszcze lepiej. To ciasto, które wygląda jak z francuskiej piekarni, a smakuje jak wspomnienie dzieciństwa.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl