Spis treści
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem. Prosty przepis na letni deser
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut chłodzenia + ok. 40 minut pieczenia
Porcja: ok. 10 kawałków
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
Ciasto kruche:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
4 łyżki drobnego cukru,
szczypta soli,
140 g zimnego masła,
1 jajko.
Nadzienie truskawkowo-rabarbarowe:
250 g truskawek,
350 g rabarbaru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
4 łyżki cukru,
szczypta soli,
1/3 łyżeczki cynamonu,
sok z 1/2 cytryny lub limonki,
wanilia z 1 laski lub cukier wanilinowy.
Jak zrobić rustykalną tartę z truskawkami i rabarbarem?
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość miksuj przez około minutę (mikserem z mieszadłem lub w malakserze), aż składniki zaczną przypominać drobną kruszonkę. Możesz też rozetrzeć je palcami lub posiekać na stolnicy.
Następnie dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ciasto – do momentu, gdy zacznie się łączyć w zwartą masę. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz i schowaj do lodówki na około 30 minut.
Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki. Rabarbar również umyj (nie obieraj), odetnij liście, a łodygi osusz i pokrój na kawałki o długości 1-2 cm.
Truskawki i rabarbar przełóż do miski, dodaj cukier, sól, mąkę ziemniaczaną, cynamon oraz wanilię, a następnie delikatnie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okrąg o średnicy około 40 cm. Przełóż ciasto na blachę i delikatnie usuń górny papier.
Nadzienie zacznij nakładać od środka, kierując się do brzegów, ale zostaw wolny fragment o szerokości 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny lub limonki, żeby rozpuścić mąkę znajdującą się na powierzchni nadzienia.
Brzegi ciasta zawiń do środka, przykrywając częściowo mieszankę truskawek i rabarbaru – tak, żeby lekko na siebie nachodziły, tworząc rustykalną „falbankę”. Delikatnie dociśnij je do siebie.
Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawaj jeszcze ciepłe. Świetnie smakuje z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Smacznego!
Galette z truskawkami i rabarbarem, czyli lato na talerzu
Ta galette z truskawkami i rabarbarem to kwintesencja letniego wypieku – rustykalna, prosta, a przy tym zachwycająca smakiem. Kruche, maślane ciasto otula kwaskowato-słodkie nadzienie z soczystych truskawek i rabarbaru, delikatnie podkręconych wanilią, cynamonem i kroplą soku z cytryny lub limonki. Nie wymaga specjalnych umiejętności ani formy – wystarczy rozwałkować, zawinąć i upiec.
Ta rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem to idealny deser na letni piknik, leniwe popołudnie lub gości, których chcesz zaskoczyć czymś wyjątkowym – ale bez niepotrzebnego stresu. Podana z lodami waniliowymi lub kleksem bitej śmietany smakuje jeszcze lepiej. To ciasto, które wygląda jak z francuskiej piekarni, a smakuje jak wspomnienie dzieciństwa.