Popularny napój z etykietą „gluten free” wycofany ze sprzedaży. Może zaszkodzić osobom z nietolerancją

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wycofane partie kwasu chlebowego mogą zaszkodzić osobom z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten.
Wycofane partie kwasu chlebowego mogą zaszkodzić osobom z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten. freepik
Popularny napój oznaczony jako „gluten free” został wycofany po wykryciu zanieczyszczenia glutenem. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie go może być niebezpieczne dla osób z celiakią, alergią lub nietolerancją na ten alergen.

Spis treści

Gluten w bezglutenowym napoju. Te serie zostały wycofane

Osoby na diecie bezglutenowej powinny zachować szczególną ostrożność. Państwowa Inspekcja Sanitarna opublikowała ostrzeżenie dotyczące kwasów chlebowych, które mimo oznaczenia „gluten free”, zawierają gluten w ilości przekraczającej dopuszczalny poziom (ponad 20 mg/kg).

Spożycie tych napojów przez osoby z celiakią, nietolerancją lub alergią na gluten może prowadzić do niebezpiecznej reakcji organizmu.

Te partie kwasu chlebowego są objęte wycofaniem:

Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml

  • numer partii: A012026

  • data ważności: 01.2026

Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml

  • numer partii: A112026

  • data ważności: 11.2026

Cannabis bread drink – Kwas chlebowy z konopią 330 ml

  • numer partii: A012026

  • data ważności: 01.2026

Producent:
A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask

Masz ten napój? Sprawdź partię i nie ryzykuj


Podczas kontroli sanepidu w powyższych partiach kwasu chlebowego wykryto przekroczoną ilość glutenu, mimo że produkty były oznakowane jako bezglutenowe. Producent rozpoczął już proces wycofywania ich z obrotu, a inspekcja sanitarna monitoruje całą procedurę.

– Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie – przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Czym grozi spożycie wycofanych napojów?

Spożycie tych napojów przez osoby z nietolerancją lub alergią na gluten czy pszenicę może wywołać reakcję nadwrażliwości lub alergiczną. Szczególnie narażeni są chorzy na celiakię – w ich przypadku nawet śladowe ilości glutenu mogą wywołać stan zapalny w jelitach, doprowadzić do zatrucia i znacząco pogorszyć samopoczucie oraz stan zdrowia.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl