Chałwa skażona Salmonellą wycofana ze sklepów. Spożycie może zagrażać zdrowiu. Podano numer partii i termin ważności

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Salmonella w chałwie została wykryta podczas kontroli tego artykułu.
Salmonella w chałwie została wykryta podczas kontroli tego artykułu. frimufilms/freepik
Niebezpieczna bakteria w popularnym produkcie spożywczym. TOK Food wycofuje chałwę waniliową marki Sebahat z powodu wykrycia Salmonelli. Spożycie może prowadzić do poważnych dolegliwości, szczególnie u dzieci i osób z osłabioną odpornością.

Spis treści

Salmonella w chałwie. Ten produkt został wycofany

Firma TOK Food wycofuje ze sprzedaży chałwę waniliową marki Sebahat z konkretną datą przydatności do spożycia. Powodem jest wykrycie bakterii Salmonella – poinformowano na portalu produktwarnung.eu. Salmonellę wykryto podczas kontroli jednej z partii produktu. Producent apeluje, by pod żadnym pozorem nie spożywać wycofanego artykułu.

Ostrzeżenie zostało wydane na rynek niemiecki, jednak chałwa marki Sebahat jest też dostępna w Polsce.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Chałwa o smaku waniliowym,

  • Marka: Sebahat,

  • Numer partii: 2024331,

  • Termin przydatności do spożycia: 26.11.2026,

  • Producent/Dystrybutor: TOK Food.

Artykuły z innymi datami przydatności do spożycia nie są objęte wycofaniem.

TOK Food zapewnia, że osoby, które kupiły chałwę z tej partii, mogą ją zwrócić w miejscu zakupu i otrzymają pełny zwrot pieniędzy – nawet bez paragonu.

Jakie są objawy zatrucia Salmonellą?

Salmonella może wywoływać zatrucia pokarmowe – tzw. salmonellozy. Do zakażenia dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonej żywności, zwłaszcza produktów surowych lub niedogotowanych, takich jak mięso, jaja, nabiał czy słodycze zawierające nasiona lub orzechy. Bakterie mogą też znajdować się w produktach przetworzonych, jeśli nie zachowano odpowiednich standardów sanitarnych. Objawy zatrucia Salmonellą zwykle pojawiają się w ciągu 6 do 72 godzin od spożycia i obejmują:

  • biegunkę,

  • gorączkę,

  • silne bóle brzucha,

  • nudności,

  • wymioty.

W niektórych przypadkach może wystąpić również ból głowy, dreszcze i odwodnienie. Najciężej zakażenie przechodzą dzieci, osoby starsze i osoby z obniżoną odpornością, co może wiązać się z hospitalizacją.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na i.pl Portal i.pl